Промените в сила от днес: Отпускане, ограничения, забрани

От днес, 1 февруари, правителството въвежда нова забрана: Забранява се употребата на шалове и предпазни шлемове на закрити обществени места.

Изискването се въвежда, след като се оказа, че не осигуряват достатъчно добра защита, особено срещу новия щам на коронавируса.

Това означава, че от днес разрешени остават само маските.

На този фон експерти препоръчват да се снабдим с маски с ниво на защита до 95 процента. Те струват между 3 и 5 лева.

Причината за забраната на шлемове се криела в технологията, по която са направени. Според вирусолози едва преди няколко месеца станало ясно, че предпазните шлемове са неефективни.

„Нека да опитаме да си спомним какво беше преди година, когато започна всичко. Целият свят се оказа неподготвен, нямаше предпазни средства, така че беше логично в началото да има повече допустими варианти“, посочи проф. Радостина Александрова.

Фармацевтите очакват продажбите на маски да се увеличат след 1 февруари и препоръчаха най-ефективните на пазара.

„Това е маска с по-висока защита – KN95, това е китайски стандарт. Маската е с много висока защита, защото плътно прилепва по лицето, тя е като чашка и въздухът, който се просмуква отдолу е много по-малък“, посочва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Маската клас FFP2 осигурява 95 процента защита срещу вируси и струва около 3 лева. Въпреки това най-търсени остават маските за еднократна употреба, които са под 30 стотинки. Но пък крият рискове.

По думите на Николай Костов най-качествените маски на пазара са обозначени със стандарт FFP3, което означава, че вероятността през тях да проникнат вируси е едва 1 процент.

„Има голям избор от предпазни маски. FFP2 и FFP3 се различават по защита. FFP2 защитава от всички частици и микроорганизми на около 94%. FFP3 защитава на около 98-99%”. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

От днес започва и поетапното разхлабване на мерките в страната. Големите търговски центрове отново ще отварят врати, но при спазването на строги правила.

Работното им време ще е намалено – от 10 сутринта до 9 вечерта. На всеки час ще се прави щателна дезинфекция. Mагазините ще работят с намален капацитет, а малолетни и непълнолетни ще се допускат само с придружител.

Заедно с моловете отварят фитнесите и залите за тренировки. Те ще трябва да работят с до 50% от капацитета си.

Въведени са и строги мерки срещу разпространението на вируса. Още с влизането всеки клиент трябва дa дезинфекцира ръцете си и да постави калцуни на обувките.

Лична хавлиена кърпа е необходимо да бъде поставена върху всеки уред, който се използва.

Ресторантите обаче остават затворени. Браншът се отказа от протестното отваряне, което беше планирано за днес. Причината е, че служителите и клиентите ще носят наказателна отговорност, ако нарушат мерките. Може да се стигне и до лишаване от свобода за срок до 5 години.


image0 (9K)