Протестиращи поискаха импийчмънт на Радев. ПП-ДБ се включи в демонстрацията

Протестиращи поискаха импийчмънт на Радев. ПП-ДБ се включи в демонстрацията

Няколко хиляди души се събраха на два протеста с искане за започване на процедура по импийчмънт на президента Румен Радев и в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия във вторник в София. Демонстрациите започнаха пред президентството, след което последва шествие покрай сградата на парламента, което достигна до Орлов мост, блокирайки бул. “Цар Освободител”.

Гражданското сдружение БОЕЦ организира на протеста подписка с искане за импийчмънт на Радев – нещо, към което организацията призовава парламентарните партии отдавна.


В протестите се включиха съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев, Двамата бяха част от служебното правителство на Радев през 2021 г., след което подкрепиха кандидатурата му за преизбиране на поста. След падането на кабинета “Петков” с вот на недоверие миналата година, президентът и служебните му министри започнаха често да критикуват партията.

Преди ден държавният глава дори призова коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) да не предлага правителство по време на връчването на втория мандат. С това Радев се обяви против сформиране на управляващо мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с премиери Николай Денков и Мария Габриел на ротационен принцип.

Асен Василев и Кирил Петков говориха заедно с други депутати от ПП-ДБ пред протестиращите.


Асен Василев и Кирил Петков говориха заедно с други депутати от ПП-ДБ пред протестиращите.

Двете коалиции се разбраха за това миналата седмица, но после депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев разпространи запис от заседание на “Продължаваме промяната”, обвинявайки ги в национално предателство. Повод за това стана изказано в записа намерение за чистка в службите, съгласувана с “посолството”.

Именно поведението на Радев при връчването на втория мандат стана повод за протеста във вторник. Той беше предшестван от изслушване на ръководителите на ДАНС, цивилното и военното разузнаване в парламента, предложени от „Възраждане“ и свикано от председателя на парламента от ГЕРБ Росен Желязков. При него шефът на контраразузнаването Пламен Тончев заяви, че министри от кабинета “Петков” не са работили в интерес на България.


Демонстрацията срещу Радев започна със скандирания “Тук не е Москва” и призиви за неговата оставка заради нееднократните му изказвания срещу предоставянето на нова военна помощ на украинската съпротива. Освен лидерите на ПП, към протестиращите се присъединиха и представители на “Демократична България”.

“Много се радвам да видя толкова много хора, защото в момента сме на кръстопът. В момента се спуска нова желязна завеса в Европа, която я разделя на две – свободна Европа, демократична и просперираща, или Европа на бившия Съветски съюз”, каза Асен Василев пред множеството.


По думите му всеки, който иска “да ни отдалечи от Европа, да ни извади от съюза на проспериращите държави, да застраши нашата сигурност, като ни извади от НАТО, е национален предател“. Той заяви, че националните предатели са онези, които искат да отклонят България от това да бъде от правилната страна на желязната завеса.

Кирил Петков добави, че “хората, които се опитват да водят старите системи, старите служби за сигурност, които работят от сутрин до вечер, за да вадят компромати, реално усещат, че губят историческото си време”.


“Това се случва поради една-единствена причина – има няколкостотин хиляди българи, които казват, че България е европейска държава и има нужда от европейско правителство. България няма път към Евразия и Изтока, а ще бъде една нормална европейска държава с европейски живот”, каза още бившият премиер.

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков, който напусна БСП, за да се присъедини към новата коалиция, коментира, че е шокиран “какъв ресурс и какви усилия се хвърлят срещу това България да няма редовно правителство”. Колегата му Даниел Лорер пък добави, че България е парламентарна република и “никой няма право да отказва на законно избрана политическа сила да реализира мандатът, който суверенът ѝ е дал”.


По повод съобщението на прокуратурата по-рано във вторник, че има предложение до главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Петков каза пред протестиращите, че “винаги сме вярвали в истинското правосъдие, но това правосъдие не трябва да е бухалка”.

По време на краткото управление на неговия кабинет Борисов беше арестуван заедно с бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов и говорителката на партията Севделина Арнаудова. Никой от тримата обаче не получи обвинение и те успешно атакуваха арестите си в съда.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)