Протести блокират магистралите „Тракия“ и „Хемус“, пътя Русе-Варна

Работници на „Автомагистрали – Черно море“ започват серия от протести. Днес ще блокират движението в четири важни пътни отсечки в страната от 10,30 часа, заради неизплатени заплати, предаде БНР.

Протестите ще са пред Министерския съвет, на кръстовище в Русе по пътя за Варна, при 165-ти км в района на Чирпан по магистрала „Тракия“.

От компанията заявиха, че от края на април се опитват да получат заработените средства от държавното дружество „Автомагистрали“.

Проведени са срещи с екипа на служебния министър Виолета Комитова, като са получили обещание, че на коректните фирми ще бъде платено. До момента е забавено изплащането на заплати в размер на над 7,5 млн. лева и принудително спиране на работа във всички звена. Предстоят съкращения на служители.

Протестиращите декларират, че синдикалните действия нямат политически характер.

Пътният възел Белокопитово на автомагистрала „Хемус“ край Шумен ще е четвъртият пункт в протеста, на който днес ще има блокада от работещите в „Автомагистрали – Черно море“ от 10,30 часа.

Протестът е заради близо 37 милиона лева, които държавното дружество е изработило за ремонта на участък от АМ „Тракия“, каза Петя Стоянова – зам. икономически директор на „Автомагистрали – Черно море“. Работата по проблемната отсечка е приключила в края на юни, но до момента плащане няма.

„Исканията на протеста са да си получим средствата, за да можем да се разплатим с нашите доставчици – на материали, битум, горива, виждате как се вдигат цените всеки ден. Притеснени са всичките контрагенти на „Автомагистрали“, да можем да разплатим работните заплати, които за този период частично сме разплатили, за юли месец не сме разплатили заплати“.


image0 (9K)