Протестът срещу Гешев беше подновен с призиви за оставка и фенери пред ВСС

Протестът под надслов „Правосъдие без каскет“, призоваващ за оставка на главния прокурор Иван Гешев, беше подновен в сряда вечерта пред Съдебната палата в София. Той се проведе на фона на повдигнатите обвинения срещу висшия полицай Ангел Папалезов и новината, че САЩ са наложили санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, бизнесмена Васил Божков и зам.-председателя на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков.

Демонстрацията беше организирана от „Правосъдие за всеки“ като реакция срещу влизането на прокуратурата в МВР, тъй като стана ясно, че обвиняемият Папалезов е бил част от екипа, водещ вътрешната проверка в министерството по съмненията за злоупотреби с подслушване на политици.

Непосредствено преди началото на протеста обаче американското финансово министерство обяви, че санкционира Пеевски, Божков и Желязков за „тяхната значителна роля в корупцията в България“. Очаквано това се превърна и в основна тема сред присъстващите на събитието.


„Това е присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които бяха неми свидетели на издигането на Пеевски. Това е присъда за шкафчетата и сега Държавният департамент се присъединява към нея“, коментира съпредседаелят на „Демократична България“ Христо Иванов, който по-рано призова заедно с колегата си Атанас Атанасов за масово присъствие на демонстрацията.

Георги Георгиев от гражданско сдружение „Боец“ призова за започване на безсрочни протести, включителни и с блокади на Съдебната палата, защото по думите му „Гешев не трябва вече да влиза в храма на Темида“.

Организаторите от „Правосъдие за всеки“ пък поискаха слуежният правосъден министър Янаки Стоилов да инициира процедура по предсрочното освобождаване на главния прокурор, макар и с уговорката, че това трябва да бъде подкрепено от мнозинството във ВСС, което би се случило трудно.


„Това е битката за нашето бъдеще, за нашата страна и за нашите ценности. В тази битка не може да има неутрални, неутралните помагат на мутрите“, обърна се към присъстващите Емил Георгиев от неправителствената организация.

На протеста се появи и служебният културен министър Велислав Минеков, който отправи критики към прокуратурата за действията ѝ срещу Ангел Папалезов, завеждащ отдела за борба с трафика на културни ценности в Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР.

По-късно демонстрантите се отправиха към сградата на ВСС, пред която символично запалиха фенери. Събиране с искане за оставката на Гешев се проведе и пред прокуратурата в Пловдив. По-рано през деня двайсетина протестиращи и активисти на „Изправи се! Мутри, вън!“ успяха да влязат в Съдебната палата в София. Те се качиха пред вратата на коридора за кабинета на главния прокурор, където скандираха призиви за оставката му. Някои от тях останаха там с часове.


www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)