Световни новини

Проучване: Излагането на слънчева светлина намалява броя на смъртните случаи от COVID

Проучването е проведено в САЩ и възпроизведено в Италия и Англия. Слънчевата светлина привидно намалява риска от смъртност от COVID-19.

Има доказана връзка между продължителното излагане на слънчева светлина в определени райони и по-малък брой смъртни случаи от COVID.

При хората, които живеят в по-слънчеви райони, може да има по-малък риск от смърт от коронавируса , цитират Actualno.

Изследователите сравняват смъртните случаи от COVID-19 с UV нивата за същия период и установяват, че по-слънчевите райони са свързани с по-малко смъртни случаи от COVID-19.

Проучването, публикувано в The British Journal of Dermatology, установява, че коефициентът на риска от смъртност – или съотношението между вероятността за смърт при определена група от населението и риска от смърт за всички останали групи от населението – в САЩ е спаднал с 29% за на всеки 100 KJ / метър на квадрат увеличение на средната дневна UVA. В Италия и Англия има общ спад от 32%.

Изследователите изследват какво може да стои зад тази корелация? Едно от възможните обяснения е азотният оксид, който се отделя от кожата, когато е изложена на слънчева светлина. Някои проучвания показват, че отделянето на азотен оксид от кожата може да намали способността на SARS Coronavirus2 да се репликира.

Други проучвания показват, че повишеното излагане на слънчева светлина е свързано с по-малко инфаркти и по-ниско кръвно налягане, и двата фактора, които биха могли да намалят риска от смърт от COVID-19.

Този намален риск не може да се обясни с нивата на витамин D в местното население, сочи изследването. Това е така, защото изследването се основава на области, където нивата на UVB са ниски, за да произведат значителни нива на витамин D в организма.

Изследването отчита други известни рискови фактори, свързани с експозицията и повишен риск от смърт от COVID, включително възраст, социално-икономически статус, етническа принадлежност, нива на инфекция в района, замърсяване на въздуха, температура и др.

„Тези ранни резултати разкриват излагането на слънчева светлина като един от начините за потенциално намаляване на риска от смърт“, каза д-р Ричард Уелър, консултант дерматолог в Университета в Единбург.

Румяна Иванова

Аз мога

Share
Published by
Румяна Иванова
Tags: COVID-19

Recent Posts

Експерт: Изборите ще са тежки от техническо естество

Ще имаме коалиционно правителство, убеден е Светослав Живков...

5 часа ago

От СДС очакват наказателен вот на изборите през юни

"Патриарха" и "Витошка" е показателен за аматьорщината на ПП...

5 часа ago

Политолог: Вредно е едни и същи лица да са в листите и за двата вота

Наблюдаваме делегитимация на българския политически елит...

6 часа ago

Стефан Янев: Има кризи във всички сфери на обществения живот

Нагледахме се на (не)коалиции, които се правят заради властта, каза той...

6 часа ago

Кои са признаците, че той не е сродната ви душа?

Усещате, че пази тайни от вас...

6 часа ago
image0 (9K)