Проучване: Почивката през лятото е непосилна за много българи

Около 40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка през това лято, а повече от половината (55%) не очакват това да се случи. 5% са тези, които не знаят или все още не са взели решение за почивка през летния сезон.

[ad id=“225664″]

Данните за летните почивки са от проучване на изследователския център „Тренд“. Изследвани са нагласите на българите към предстоящия летен туристически сезон. Проучването е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Осъществено е между 30 март и 5 април 2018 година. Изследването е по поръчка на вестник „24 часа“.

[ad id=“263680″]

Авторите на проучването твърдят, че сред тези, които са обявили, че ще почиват през лятото, най-много са хората във възрастовите групи – 18-29 г. и 30-39 г., както и тези, които живеят в София.

Хората на възраст над 60 години и тези, които живеят в селата, в най-малка степен планират да почиват през лятото. Това може да се обясни с по-трудната мобилност, с финансови причини и със здравословното им състояние.

[ad id=“236993″]

Голяма част от тези, които няма да ходят на почивка през това лято (70%), са изтъкнали като причина, че нямат достатъчно пари. Оказава се, че това в по-малка степен е проблем за хората с висше образование, които живеят в София, показало изследването.


image0 (9K)