Професионалната гимназия по електротехника в Стара Загора „Георги Раковски“ отбелязва 200 години от рождението на патрона си

През тази седмица Професионалната гимназия по електротехника и технологии в Стара Загора „Георги Раковски“ ще отбележи 200 години от рождението на патрона на училището.

В пет поредни дни ще се очертаят разностранните занимания и интереси на Георги Раковски – титан на Българското възраждане, съобщи за ЗАРАТА г-жа Безценна Стайнова, преподавател по български език и литература в гимназията.

Тя очерта събитията, които са подготвили заедно с учениците:

В понеделник започнахме с най-непознатата част от живота на Раковски – творчеството на книжовника. В сайта на училището и фейсбук страницата можете да видите клип на тази тема.

Във вторник, в часа на класа, всички ученици на гимназията ще си припомнят и разширят знанията си за необикновения му път, изпълнен с много обрати и премеждия.

В сряда ще се представи революционната дейност на гордия и смел българин. Учениците от десети клас са подготвили презентации за първите му бунтовни опити, плановете за освобождение на България и Първата българска легия.

В четвъртък ще се проведе маратон на четенето – произведения от ученици, посветени на Георги Раковски. И учителите се включват с прочита на най-известната творба за патрона на училището, написана от Иван Вазов – одата „Раковски“. Направен е клип с изпълнението. Преподавателката инж. Нина Пенчева също е написала стихотворение за Раковски.

В петък ще се представи връзката на Георги Раковски с нашия град – шест дописки, публикувани във вестник „Дунавски лебед“.

Дните на Георги Раковски са повод да научим повече за живота и творчеството му и най-вече – да не го забравяме.


image0 (9K)