Проф. Александрова: Появата на Омикрон не е повод за паника

Появата на новия вариант на коронавируса „Омикрон“ в Южна Африка е притеснителен, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на новия вариант са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни. Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи. Това заяви проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Една част от тези мутации са ни познати от други варианти. Притеснително за специалистите бе, че за някои от тях вече се знае, че могат да направят вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му помагат да избягва до някаква степен имунния отговор, създаден към предишни варианти или от ваксините, с които разполагаме.“, обясни гостът

Още по темата

29 ное 2021 15:10

150

29 ное 2021 09:13

154

Това че вариантът може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме подобна информация, уточни Александрова. Бета вариантът на коронавируса се справяше най-добре с човешката имунна система, но не успя да се разпространи особено извън Южна Африка, където бе първоначално установен, напомни тя.

Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят много сериозно, предупреди тя и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания.

По предварителна информация потвърдените случаи на „омикрон“ варианта не са много, но нарастват. Особено засегнати са хора в по-младата възрастова група – 20–30-годишни, които са най-силно социално активни и с най-ниско ваксинационно покритие, каза Александрова.

Докторите от Южна Африка, които имат опит с новия вариант от първа ръка, споделят, че най-много от заразените са млади хора, предимно мъже, от които около 60% не са били ваксинирани.

Много е рано да се правят заключения, предупреди Александрова и добави, че макар заболелите от новия вариант да са предимно от една група е важно да се види какво ще стане, когато вариантът достигне по-възрастните.

Появата на този нов вариант изважда темата доколко са валидни ваксините като продължителност. Не трябва да се изненадваме от различните варианти и може да се наложи и поставянето на повече от три дози, каза Александрова.

Не бива да се бавите, ако сте ваксинирани и е време за поставяне на усилваща доза, каза специалистът и призова за много добро спазване на мерките.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)