Проф. Ангелов: Всички учители ще бъдат тествани за COVID-19

„Изключително съм обнадежден от темповете, с които се движим“, коментира проф. Ангелов. „Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано от началото на февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование“, съобщи той.

Първите дози ваксина от „Moderna“ са малко и ще бъдат разпределени само за РЗИ-София. Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов след като ваксините пристигнаха в склада на „Бул Био“.

По думите му, на 25 януари се очакват още 4000 дози, които ще бъдат разпределени във всичките райони на страната.

Първата фаза на започналото ваксиниране ще приключи в края на този месец, каза още здравният министър. След което от домовете за възрастни хора и сред учителите ще започне втората.

До момента са изразходвани 16 500 ваксини. На 18 януари пристигат още 35 000 дози от ваксината на „Pfizer“.

„Изключително съм обнадежден от темповете, с които се движим“, коментира проф. Ангелов.

„Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано от началото на февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование“, съобщи той.

Министърът поясни, че предстои проучване за т.нар. скрита заболеваемост сред учителите, което ще спомогне да се прецени дали и кога в класните стаи ще бъдат върнати учениците от горните паралелки, които в момента се обучават дистанционно.

„От 25 януари сме предвидили масово тестване сред българските учители, за да преценим дали и как да се стартира присъствено обучение. Имаме план, който е коментиран с министър Красимир Вълчев“, обясни проф. Ангелов.

По отношение подготовката на здравното министерство във връзка с изборите той посочи: „Имаме възможност да ваксинираме членовете на избирателните секции, ако пожелаят, но основната ни цел е да бъдат ваксинирани онези, които ще работят в подвижните секции“.

По думите му, ако се говори за избори на 28 март, ситуацията ще е една, а за 23 май ситуацията ще е друга. „Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, този медицински протокол. Дотогава разработваме основните характеристики. Те, разбира се, са част от основните противоепидемични мерки“, заяви проф. Костадин Ангелов.

„Труд“


image0 (9K)