Проф. Ангелов: Няма да има нови мерки, основният ни проблем е дисциплината

След проведените днес консултации няма да бъдат въвеждани нови мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Това заяви в предаването „Лице в лице“по бТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му основният ни проблем е дисциплината, разбирането на опасността и спазването на вече съществуващите мерки.

„Не е въпрос да се разпишат заповеди. Много важно е хората да разберат, че всичко, което се случва, е облечено в разум и той е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите. Важно е държавата да бъде стабилна, хората да бъдат спокойни, че нещата са предвидими“, каза Ангелов.

„Заболеваемостта в България продължава да е на достатъчно добро място в ЕС, а на Балканския полуостров сме на четвърто място“, посочи той.

„Това означава, че контролираме кризата. Всички тези мерки са насочени към контролирането й. Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно и може да бъде въведено, е осигуряването на „зелени коридори“ за хората, които имат нужда от това“, каза проф. Ангелов и уточни, че това са хората над 65-години и тези с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко.

Здравният министър успокои, че страната ни разполага с медикаменти.

По отношение на училищата Ангелов припомни, че има разписани ясни критерии и те са разпространени във всички учебни заведения.

„Много важен е локалният подход. Има училища, в които няма нито едно заболяло дете или учител. Тогава там ние ще постъпим несправедливо, ако затворим всички училища – нещо, което не мислим да правим“, заяви здравният министър.

 


image0 (9K)