Проф. Ангелов: Хора, спрете да се самолекувате с антибиотици!

Капацитетът на болницата в Шумен е запълнен. Ще бъдат разкрити допълнителни легла в Държавната психиатрична болница, както и в бившата Белодробна болница. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в Шумен, цитиран от Нова тв.

„Ситуацията е изключително сериозна. Хората продължават да ходят на масови събирания”, коментира здравният министър.

Той отново призова хората да не пият антибиотици, без да са им предписани.

„Много е опасно това. Хора, спрете да пиете антибиотици като самолечение”, отново призова министърът. Обясни още, че дори един аспирин или парацетамол могат да доведат до смърт, ако не се взимат както трябва.

„Много е опасно в състояние на криза, когато сме изложени на натиск, да правим промени в системата“, коментира още проф. Ангелов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Време е за стягане на цялата система, пълно разбиране на мерките и работа на всички като един екип, подчерта министърът.

„Много внимателно трябва да се правят промени в системата и много внимателно трябва да се опитваме да решим всички нерешени до момента проблеми в системата на здравеопазването. Много съм сдържан по отношение на извършване на реформи в състояние на криза, в която се намираме, защото нямаме времето и ресурса да направим оценка на цялостното въздействие върху цялостната система“, обясни той.

Ангелов коментира и недоволството от „зелените коридори“ за възрастни, като обясни, че трудно разбира логиката на хората да не се съобразяват с издадените от министерството заповеди. По думите му не се среща разбиране от младите хора.

„Съгласете се с мен, че в състояние на криза тогава, когато много хора губят живота си и когато много лекари и сестри се разболяват, а някои от тях и умират, трябва да има ограничения. Ние трябва да проявим разбиране към тях. Ако сега се лишим от някои права, много скоро ще ги имаме отново в тяхната цялост“, посочи здравният министър.

Той подчерта, че здравните власти действат по строго определен план.

„Имаме разписани мерки и действаме по строго определен план, който представих в Народното събрание в рамките на 32 минути. Две трети от този план не може да бъде представен, тъй като в него имаме стратегически обекти от национална сигурност. Другата част е представена на обществото“, обясни още проф. Ангелов.

 


image0 (9K)