Проф. Асен Балтов е уволнен от „Пирогов“

Бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов е уволнен дисциплинарно от болничното заведение. По-рано тази година служебният министър Стойчо Кацаров освободи Балтов от поста на директор, а в понеделник той загуби и позицията си в клиниката по ортопедия и травматология.

Първи за уволнението съобщи самият проф. Балтов на личния си профил във Фейсбук.

„Уволнен! След 21 години работа в „Пирогов!“, написа той.

13 септември е бил първият му работен ден след прекъсване заради здравословни проблеми. След като направил две операции бил повикан от директора на болницата проф. Иван Поромански, който му е казал, че е уволнен. Това казва Балтов пред БНТ.

От ръководството на „Пирогов“ потвърдиха, че бившият директор е уволнен дисциплинарно.

„Подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която проф. Балтов бе запознат лично в присъствието на изпълнителния директор на болницата. Същата служителят отказа да приеме“, се казва в официалното съобщение на спешната болница.

От здравното министерство уточниха, че нямат общо с решенията, които се взимат в болница „Пирогов“.

„Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси“.

На 14 юли тази година служебният здравен министър Стойчо Кацаров освободи Балтов от поста директор на „Пирогов“. Това стана след проверка на НЗОК, която констатира сериозни нарушения при отчитането на пари по клинични пътеки. След това имаше протести на служители в лечебното заведение в негова защита.

Тогава на поста директор беше назначен проф. Иван Поромански.

Балтов отрича всички обвинения за извършени нарушения по време на неговото управления. Той беше директор на софийската болница 4 години. Преди това беше началник на Първа травматологична клиника.

Болница „Пирогов“, както и всичките ѝ служители, бяха на първа линия по време на най-тежките вълни на пандемията с коронавирус. Болничното заведение беше целенасочено преобразовано от здравното министерство, за да лекува почти изцяло пациенти с COVID-19 и особено такива в тежко състояние. Приемът в „Пирогов“ на болни с други заболявания беше ограничен значително по време на пандемията.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)