Проф. Балтов към болничния „дарител“ Ивайло Пенчев: Не трябва да се дърпа дяволът за опашката

Всички пациенти, които се приемат в „Пирогов”, ще бъдат изследвани с PCR тестове за коронавирус. Причината е, че расте броят на заразените с инфекцията медици в най-големия спешен център у нас. До момента 50 са доказаните случаи на заразата в екипа на „Пирогов. Директорът на болницата ще издаде заповедта още в понеделник.

„Идват много пациенти в спешни състояния, но може би са и носители на коронавирусна инфекция. Тя е безсимптомна, но това не значи, че не са заразни. Утре ще издам заповед, с която всички пациенти, влизащи на лечение в „Пирогов”, да бъдат задължително тестувани с PCR-тестове”, заяви проф. Асен Балтов в предаването „Неделята на NOVA”.

За момента болницата разполага с 6 000 PCR теста.

Относно лечението с кръвна плазма, проф. Балтов обясни, че около 50 пациента на болницата, които вече са излекувани, са под 60-годишна възраст и са подходящи за даряването на кръв. Те ще бъдат поканени да го сторят, но все пак това е доброволен акт. Ако искат да дарят кръв, ще го правят във ВМА, откъдето след това може да дават кръвна плазма на „Пирогов”.

„Състоянието на бизнесмена Ивайло Пенчев е стабилно. Предстои му операция“, допълни проф. Балтов. Водещата на предаването припомни, че Пенчев беше обещал да дари 220 000 лв. за техника на „Александровска болница“, но при условие, че семейството и служителите му ще се лекуват с предимство. Журналистката попита дали това не е ирония на съдбата, след като в момента на Пенчев му се налага да се лекува в държавна болница. Проф. Балтов коментира кратко: „Не трябва да се дърпа дяволът за опашката“.

Faktor.bg


image0 (9K)