Проф. Витанов: Ако се пренебрегват мерките, ще се сбъдне най-лошата прогноза за октомври

Всички математически изчисления относно развитието на епидемията от коронавирус у нас могат да се променят в зависимост от поведението на хората. Това заяви математикът на националният оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Според него двата основни фактора за развитието на заразата за атмосферните условия и това как хората спазват мерките.

„Хората са активните елементи в системата и от тях зависи развитието на сценария. Към момента мерките не се спазват масово и цифрите показват, че за месец октомври вървим към най-лошия сценарий – да прехвърлим 30 000 заразени. Това обаче може да се промени, ако хората започнат да спазват правилата. Хората имат избор и те решават кой сценарий ще се сбъдне, ако продължи така, както върви до сега нещата няма да са добре“, заяви Витанов.

Според него и изчисленията все още сме далеч от затварянето на училищата.

„Ако приемем, че имаме 700 000 ученици и 70 000 учители, то трябва поне 1% от тях да са болни, за да се промени начина на обучение. Към момента такава прогноза е трудно реализуема през първия учебен срок“, каза професорът пред БТВ.

Той е категоричен, че до края на октомври дори при тези нива, здравната система ще издържи на натоварването.

„След това ще започне напрежение, тъй като ще се увеличат рязко броя на активните и хоспитализираните пациенти. Ще намалее и армията от специалисти“, коментира и той.

Ето и какво отговори на въпрос кога се очаква да кажем „довиждане“ на коронавируса.

„Когато се появи ваксина или ефективно лекарство, ако това нещо не се появи тази епидемия ще си пълзи около нас и ние трябва да я контролираме колкото можем“, каза той.

 


image0 (9K)