Проф. Георги Рачев с добри новини за язовирите, прогнозира времето по празниците

Няколко дни имаше сутрини близки до 0 градуса, но декември си е топъл, в момента сме 2-3 градуса над нормата. Валежите са достатъчни и ще се напълнят проблематичните язовири. Това каза климатологът проф. Георги Рачев пред BGonAIR.

По думите му в навечерието на Коледа няма да има сняг, но на 26 декември ще завали, около 27 декември ще мине смущение и циклон, който ще остави доста валежи. Снегът ще е мокър, на много места ще има дъжд и сняг. „На Стефановден ще паднат доста валежи“, допълни той.

В планината може да се карат ски без проблем. „Ще има ниска слоеста облачност днес, а тези, които искат да видят Сатурн и Юпитер като една звезда трябва да са на високо. Уникално явление е наистина. Такова сближение няма да има много години напред“, посочи климатологът.

„Декември си отива с дъждове. За януари и февруари има прогнози за валежи – зимата ще е по-топла и предимно мъглива. Такива зими ни очакват запаред. Не само у нас, но и в Европа е така, това е напълно естествено. Вървим към средиземноморски зими – влажни и топли“, обясни събеседникът.

Около Нова година, на 31 декември отново ще има смущение – с малко сняг, който ще е по-малко спрямо събота и неделя. Но дотогава има 10 дни, припомни Рачев, възможно е да има промени. Условията за ски ще стават все по-добри, сняг ще има, но въпросът е кой ще кара ските.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)