Проф. Илко Гетов: Преболедувалите COVID добиват имунитет между 3 и 5 месеца

„Ваксините са единственото положително нещо на фона на всички други новини относно коронавируса. Преболедувалите имат имунитет между три и пет месеца. Това също е много важна информация, защото на този етап ваксините в ЕС защитават поне 6-7 месеца“. Това заяви в предаването „Събуди се“ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Той обясни, че към този момент новите щамове на вируса не засягат активната съставката „Spike” във ваксините.

„Не мога със сигурност да кажа и няма учен, който да може да каже, дали ще трябва да се ваксинираме всяка година или по-рядко“, добавя проф. Гетов.

Относно нежеланите реакции при ваксината срещу Covid, той посочи, че те са типични, както при всяка ваксина. Типичната реакция е главоболието, но то е краткотрайно, преходно. Ако имате главоболие, със сигурност сте започнали да изграждате имунитет. Проф. Илко Гетов добави, че има случай на хора с инжекционни манипулации в областта на лицето, които след ваксиниране са получили преходно подуване, което преминава максимум до три дни и хипотетично няма опасност да се развали козметичната манипулация.

 


image0 (9K)