Проф. Йовчев: 114 са приетите с К-19 в УМБАЛ – Стара Загора

91 са заетите легла от общо 114 разкрити за лечение на COVID-19 в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович“. Това съобщи директорът на здравното заведение проф. Йовчо Йовчев в ефира на Радио Стара Загора.

По думите му се наблюдава лека тенденция към увеличаване на броя на хоспитализираните, а като основна причина за това проф. Йовчев посочи продължителното или неадекватно домашно лечение. Пет клиники на територията на болницата работят като ковид структури, поясни проф. Йовчев.

В Реанимация са 10 пациенти, от които шест са интубирани и четирима са на кислородна маска. 80% от останалите 81 хоспитализирани са на кислородна маска, каза проф. Йовчев. Най-голям е процентът на настанените за болнично лечение между 50 и 70 годишна възраст, поясни той и добави, че през последното денонощие са изписани 14 души, четирима са починали.

Двама са пациентите със завършен ваксинационен цикъл, които са били хоспитализирани през месец август в областната болница. Единият от тях е починал, обобщи Проф. Йовчев и призова да се носят лични предпазни средства и всеки, констатиран с коронавирус, да си направи в най-кратък срок ретгенологично изследване.

По думите му кашлицата и затрудненото дишане са симптоматика, че пациентът трябва да бъде хоспитализиран в лечебно заведение.

 


image0 (9K)