Проф. Костадин Ангелов: Не се готвим да отваряме детските градини

„Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме при въвеждането на мерките“, коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след като двамата с проф. Кантарджиев изброиха отново „крехките положителни тенденции“ от последните дни.

„Не се готвим да отворим детските градини, обяви министърът, след като вчера това изглеждаше почти сигурно. Към момента данните не ни водят в тази посока, остават още 4 дни от седмицата, когато имаме достатъчно данни, които да ни мотивират да вземем това решение, ние ще го вземем“, каза Ангелов. Той призова да не се отказваме по средата на пътя. „Нека да ги прекараме тези дни в партньорство“, призова той.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и болнични директори дават редовния брифинг в четвъртък във връзка с разпространението на COVID-19 в България.

52% от леглата за пациенти с неусложнени форми на COVID-19 са заети, интензивните легла са заети на 42%, обяви министърът, който отново започна брифинга с данните за излекуваните пациенти. Те са 11 405 за последните 4 дни. Прави впечатление високият процент на заетост на болничните легла в Ямбол – 98%, и в Шумен – 85%, като в Шумен имаме известна надежда, тъй като започва лек спад, каза Ангелов. Висока заетост има и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград. Министърът съобщи и данни за разпространението на коронавируса сред медицинските работници. Активните случаи на COVID-19 сред тях са 3590, от които 3362 са на домашно лечение, 228 са в болница, а 27 – в интензивни отделения.

В момента нямаме област със заболяемост над 1000 на 100 0000 души население, отбеляза здравният министър. Критичният праг за въвеждане на по-строги ограничения обаче бе 600 на 100 000. Въпреки че вчера софийските болници се похвалиха, че натискът върху системата намалява, днес министърът призна, че на „източния фронт“ – Варна и Бургас, големите болници продължават да са под огромно напрежение.

Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме при въвеждането на мерките, коментира Ангелов, след като двамата с Кантарджиев изброиха отново „крехките положителни тенденции“ от последните дни. Не се готвим да отворим детските градини, обяви министърът, след като вчера това изглеждаше почти сигурно. Към момента данните не ни водят в тази посока, остават още 4 дни от седмицата, когато имаме достатъчно данни, които да ни мотивират да вземем това решение, ние ще го вземем, каза Ангелов. Той призова да не се отказваме по средата на пътя. Нека да ги прекараме тези дни в партньорство, коментира той.

„Виждате какво става в цяла Европа – дават се едни обещания, но този вирус опровергава всяко едно твърдение. Голяма част от лекарите казваха, че лятото ще убие този вирус. Имаше колеги, които казваха, че това е респираторен вирус и той ще замре във времето. Всички сбъркахме, затова аз се предпазвам от категорични мнения. Следим всяка една тенденция, всяко едно число и тук, и в Европа“, каза Ангелов. „Ситуацията е много динамична, тя изисква едно надлъгване с вируса, така че да го победим с разума и интелекта на учените и у нас, и в целия свят“, добави той.

По отношение на високата смъртност, Ангелов обясни, че всеки случай на млад пациент му се докладва лично и се анализира. „Имахме много призиви към пациентите, единият беше да не се самолекуват. Но ние имаме и много съпътстващи заболявания“, коментира той. Министърът съобщи, че е разпоредил спешни проверки на няколко случая от последните дни. Той отново смята, че основната причина е късно потърсената медицинска помощ. Недоверието в системата е много голямо, никой български гражданин не е виновен за това, каза Ангелов.

Снимката на починал пациент, зарязан на стълбите е от варненската болница „Св. Анна“, съобщи министърът. Той заяви, че няма да толерира подобно отношение към пациентите, по случая има проверка и Ангелов е убеден, че ще има наказани.

 


image0 (9K)