Проф. Минко Балкански отбелязва своя 90-ти юбилей с кръгла маса на културата, науката и технологиите в България

Minko Balkanski
Големият българин проф. Минко Балкански ще отбележи своя 90-ти юбилей на 24 юли 2017 година (понеделник) в 15:00 часа в Културен център Нова Загора, където ще се проведе кръгла маса на тема: Принос за развитието на културата, науката и технологиите в България.

[ad id=“226585″]

Участници в събитието ще бъдат Красимир Вълчев – министър на МОН, Проф. Иван Лалов –бивш ректор на СУ „Климент Охридски“ и бивш министър на МОН, настоящия и бивши посланици на Франция, Живко Тодоров – кмет на Стара Загора, проф. Георги Михов –ректор ТУ и лауреати на конкурса по математика и физика. Входът на събитието е свободен и всеки желаещ може да се присъедини.

Минко Балкански е един от най-успешните българи, реализирали се извън пределите на България. Роден е на 20-тина километра от Стара Загора, в село Оряховица, през 1927 година, но от над 70 години живее в Париж. Завършва Националното висше училище по химия в Бордо. На 27 години е доктор на науките с успешна международна кариера на физик, а на 28 става професор по физика.

Проф. Балкански е автор на над 30 книги и над 2000 страници научни публикации. Изнасял е лекции в над 30 страни по света, между които Япония, Китай, САЩ, Индия.

[ad id=“225664″]

В България приносът на проф. Балкански е свързан с основаването на Висш институт за култура, наука и технологии в България, който отваря пътя на талантливи млади българи към висшите учебни заведения във Франция. Деветдесетте години той оборудва 130 училища с компютри. Основател е на Фондация Миню Балкански, която работи в сферата на култура, образование и гражданско общество, като организира редица курсове за квалификация на учители и извънкласни занимания с ученици.

Адрес на Културен център гр. Нова Загора ул. Стоян Омарчевски № 8

Янка Ковачева: 0888955677

Източник: dolap.bg


image0 (9K)