Проф. Мира Кожухарова: Националният план за ваксиниране не действа

„Националният план за ваксиниране в България практически не действа. Имаше нужда нещата да се коригират в последния момент. Това е доста обезсърчаващо, но контрапункт на това е, че хората показаха, че искат да се ваксинират.“ Този коментар направи пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„Организацията е лоша. Този електронен регистър не е нормално да го чакаме като подарък за 3 март“, отбеляза епидемиологът по повод старта на регистъра, чрез който ще могат да се подават заявления за ваксинация онлайн. Това по думите на Кожухарова е трябвало да се случи още при сключването на предварителните договори за ваксините, които са страната ни са за над 18 млн. дози.

„Имунизационните кампании, за разлика от управлението на една епидемия, изцяло зависят от хората“, подчерта Мира Кожухарова.

„Трябва да се наблегне на имунизацията на хората, които при заболяване са застрашени от болнично лечение и евентуален смъртен изход“, припомни тезата си проф. Кожухарова.

„Технологията на ваксините няма значение за ефекта, който очакваме от тях“, изтъкна епидемиологът.

„Няма кой знае каква разлика между ваксините – ефектът, който очакваме от тях. Който е решил да се ваксинира, нека да го направи максимално бързо.“

„Още от първия момент беше ясно, че това с избора на ваксини е неизпълнимо“, посочи Мира Кожухарова.

„Хората трябва да решат по принцип дали искат да се ваксинират. Няма хубави и лоши ваксини“, каза още тя.

Проф. Кожухарова пише не повече от оценка 3 за началото на масовата ваксинация у нас.

 


image0 (9K)