ИЗБРАНИ

Проф. Николай Петров: Прогнозата за COVID-19 трябва да ни стресне!

„Прогнозата засега е възходяща, това трябва да ни стресне. Не бих казал, че има промяна в поведението на вируса на база на нашия опит. Той продължава да се държи странно. Поразява много тежко дихателната система, микроциркулацията“, коментира бившият здравен министър и началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение ВМА – проф. Николай Петров в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

По думите му процентът на тези, които боледуват тежко и загиват, продължава да бъде висок. „Наблюдава се и една мобилизация сред населението да си постави ваксини, което е добра идея. Това поне ще елиминира едната причина за симптомите“, посочи лекарят.

Бум на заразени с COVID-19 втори ден, а личните лекари ще издават направления за PCR тестове на пациенти със съмнения за коронавирус.

Проф. Петров допълни, че за лечението на пациенти с коронавирус няма ясни медикаменти нито у нас, нито по света и се използва цялата гама от медикаменти.

Бившият здравен министър отбеляза, че ръководителите на големите болници в страната периодично се срещат и вече започват да губят търпение, защото не постигат желаните резултати.

Математикът от Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов прогнозира втора вълна на COVID-19 през ноември. „Поддържаме максимална степен на готовност и така сме планирали нещата, че трябва да издържим. Нямаме друг избор“, заяви проф. Петров.

 

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота

Най-големият показател за успех е добросъвестността...

4 часа ago

Проф. Танев: От 6 млн. българи 3-4 млн. мислят трезво

По думите му доверието в политиката и демокрацията е като падащ асансьор...

4 часа ago

Всеки втори у нас търси по-добра работа, ходене до oфиcа пpeдпoчитaт eдвa 12%

Здравно осигуряване, допълнителен отпуск и oбyчeниe са желаните пpидoбивĸи...

4 часа ago

В колело от стрес: Какво е Burn On?

Как се живее в емоционално прегаряне...

4 часа ago

Защо закъснява „украинската помощ“ за земеделците?

Обяснява Пламен Абровски от ПП...

5 часа ago
image0 (9K)