Проф. Овчаров показа находки от различни епохи

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Археологът проф. Николай Овчаров показа находки от различни епохи, намерени в античния и средновековен град Перперикон.

Историкът отчете, че тазгодишните мащабни археологически проучвания на мястото навлизат в своята последна третина.

Вече са определени над 100 монети, сред които екземплярите на древногръцкия град Маронея, на един от последните тракийски царе Реметалк 1 заедно със съпругата си Пистодорис и наследника Котис, на римския император Диоклециан, на великите византийски императори от 10-11 век като Йоан Цимисхи, Константин Багренородни, Роман Лакапин и други.

„Многобройни са и останките от накити от различни епохи. Сред тях са интересни сребърните и бронзовите игли за косите на дамите от късноримската епоха. От същото време са няколко бронзови пръстена, както и части от фибули за аристократично облекло. Вече от Средновековието е бронзовият кръст-реликварий с изображение на молещата се св. Богородица, който се датира в периода 10-11 век. Върху един оловен прешлен за вретено от 5-6 век пък са изобразени фини кръстове и гръцкото име „Диоген“, посочи професорът, цитиран от „Фокус“.

По думите му всички тези находки се отнасят към богатата епископска резиденция от 5-6 век, която се разкрива вече втора година в Южния квартал на града. Както е известно, тя се намира от запад на откритата през 2016 г. най-голяма раннохристиянска църква в Родопите, определена като епископската катедрала.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)