Проф.Радулов: Мигрантска вълна от Афганистан се очаква през май-юни

„Талибаните са затворили границата в момента, т. нар. бивши бунтовници. Животът на хората е застрашен. Информацията, която имаме е, че тези, които са работили с нашите структури там са изтеглени. Те не са и били толкова много. И това говори добре за нашите власти и за нашите военни“.

Това каза в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Николай Радулов, председател на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Още по темата

2 сеп 2021 21:00

56

1 сеп 2021 13:51

59

Той уточни, че говори за българския контингент и за тези, които са им оказвали съдействие. Т.е. – местни хора със семействата им. „Какво ще се случи с другите е много сериозен проблем. Независимо от това, което се говори, че очакваме голяма вълна, всъщност Афганистан практически е затворен, тъй като изходите от него са по високопланински пътища. Трудни за преминаване. Могат да бъдат преминати само с помощта на местни хора. А местните хора са талибани. Така че, те осъществяват един редовен поток от хора, които пускат по тези пътища и ги транспортират през съседните държави, например до Турция, срещу заплащане.

Тоест, това е един поток, който обезпечава редовно финансиране на същите тези талибани. Другите обаче в момента са стопирани да пътуват където и да е, защото първо сред тях се търсят хора, които са помагали на американците, и то не става дума за хора, които са помогнали на военните формации или информатори. Става дума за такива, които са работили нещо елементарно – метачки или в администрациите. Хора, които са имали някакъв допир с американците. И въпреки всичките обещания, че няма да бъдат издирвани, че няма да има отмъщение, никой не вярва. Затова хората търсят да се спасят и да избягат. Няма да ги пуснат и по една друга причина. Информацията, която имам, е, че реколтата на мака тази година е много голяма“, казва проф. Радулов, позовавайки се на френски източници.

Експертът подчерта, че става дума за маковите полета. „Всъщност им е необходима работна ръка. Тоест тези хора ще бъдат държани там, за да обслужат маковите полета и вероятното време, когато би могло да има такава вълна, ако не се намери дипломатическо решение, е през май, юни следващата година. Това не значи обаче, че не може да очакваме редовни порции от хора – по сто, двеста души, както се случва на нашата граница непрекъснато“, категоричен е в прогнозите си проф. Николай Радулов, председател на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“ на 4 септември от 17.30 часа.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)