Проф. Рачев: Чака ни студена седмица с температури до -15 градуса

Истинска зима ще маркира двата почивни дни. Времето ще е студено, очакват се и нови снеговалежи.

„Чака ни седмица с ниски температури. Утре, вдругиден – до минус 15 градуса.“ Това съобщи пред БНТ климатологът проф. Георги Рачев.

„В събота сутринта ще се покаже слънцето, но то ще „хапе” с ниски температури между минус 5 и минус 10 градуса. Вятърът ще отслабне и вече ще е с по-незначителни пориви“, посочи професорът и уточни: „Някъде към 2 часа след обед в София трябва да започне да вали. Този средиземноморски циклон, който ще премине през България, ще предизвика обилни валежи в Южна България.“

По думите му в хода на деня температурите ще се повишат, но ще останат в стойности около и малко над нулата, в интервала от минус 4 до плюс 1 градус – в сила е жълт код за отрицателни средноденонощни температури в цялата страна.

„Облачността от югозапад ще се увеличава и по-късно следобед ще завали сняг – първо на югозапад, после и в централните и източните части на Южна България. В неделя следобед валежите ще спрат навсякъде. Ако се изясни, температурите ще паднат до минус 16 градуса. Западна България ще изтегли късата клечка”, изтъкна проф. Рачев.

„В четвъртък ни очаква леко затопляне, но не такова, каквото беше в първите дни на февруари”, каза още той и подчерта, че снегът ще е съсредоточен в Южна България, между 5 и 10 см.

„Вчера си беше супер мразовито. Сухият студ се издържа, стига да не духа“, добави климатологът.

Той обясни, че температурната разлика, която наблюдаваме у нас, е особено за хора, които страдат от сърдечносъдови заболявания. „Тези, които имат проблеми със сърцето, е добре да не излизат навън, дори и добре облечени”, посъветва климатологът.

„Февруари ще остане с нормални температури. 5 дни, особено в Западна България, ще бъде много студено. От четвъртък-петък ще има леко затопляне. Пролетта се очертава да бъде нормална – с нормални температури март, април и май. Март и април засега са с по-малко валежи от нормалното, с нормали температури. Такава влажна зима отдавна не сме имали”, посочи той.


image0 (9K)