Проф. Стив Ханке: Повече от половината българи са финансово неграмотни

Финансовата неграмотност е огромен проблем в България. Това коментира по време на конференция за финансовото образование икономистът проф. Стив Ханке, който е популярен като бащата на Валутния борд у нас, пише econ.bg.

[ad id=“225664″]

Експертът припомня, че според проучване на Световната банка от 2010 г. повече от половината българи или 60% от тях има слаби познания или въобще нямат такива за това какво са взаимно спомагателни каси. Заедно с това близо 35% от нашенците не знаят как да си отворят сметка в банка, а 66% не са запознати с потребителските кредити. Най-голям процент от хората у нас или 80 на сто не знаят какво представляват инвестиционните фондове.

“Големият проблем с финансовата грамотност е, че хората си внушават, че разбират много повече, отколкото разбират всъщност”, казва Ханке. Той подчертава това, че познанията във финансовата сфера са свързани и със способността за управляване на имуществото на хората, с техните пари, както и с различните заеми и задължения, които имат.

[ad id=“263680″]

„Когато човек е грамотен той води поне с едно пред неграмотния. Няма нищо по-приятно от това да ковеш съдбата си и да не я изпускаш от ръце. Нивото на финансова грамотност по света е удивително ниско, дори в САЩ“, твърди експертът.


image0 (9K)