Проф. Тодор Кантарджиев: Имунитетът трябва да бъде засилен в края на зимата, но внимавайте с витамините

Имунитетът ни отслабва в края на зимата, особено ако е прекарана и вирусна инфекция. Тя обикновено снижава имунитета за 1-2 месеца.

[ad id=“225664″]

Това предупреждава проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от focus-news.net.

„Начинът да се възвърне имунитета е с правилно и балансирано хранене, умерено количество витамини и физическа активност“, поясни той.

Кантарджиев каза, че през зимата имунитетът намалява. Забавя се синтезата на антитела – поради липсата на витамин D, който се доставя на организма ни от кожата, при слънчево греене.

vitamini„Когато няма слънчево греене и кожата ни не го синтезира е хубаво да си го набавим. Не трябва да се прекалява с витамините, било то C, B или A. Организмът винаги трябва да почива – да се приемат, да речем 10 дни, а 20 да се почива“, предупреди специалистът.

„Освен това, ако се приемат хапчета или сиропи, тогава витамините не трябва да се предозират, защото това е опасно за здравето – засягат се костите, черният дроб при витамините D и A, а при витамин C се натоварват бъбреците“, допълни той и посъветва хората да не взимат продължително време едни и същи хранителни добавки, а да ги сменят.

Специалистът уточни, че със затоплянето на времето не може да се очаква, че заболеваемостта в страната ще се увеличи.

focus-news.net


image0 (9K)