Пускат фериботна линия Русе-Гюргево през лятото

Пускат фериботна линия Русе-Гюргево през лятото

Снимка: БГНЕС

Най-късно до месец юни ще пуснем фериботна линия. Тя ще има капацитет такъв, че да може да разтовари тежкият трафик, който особено през летните месеци се наблюдава през Дунав мост. Това заяви на пресконференция в Русе министърът на транспорта Николай Събев.

Двамата с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов проведоха среща с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Михай Гриндяну, на която бяха обсъдени всички възможности за ускореното придвижване на хора и товари между двете страни.

Между България и Румъния ще бъде подписан и регламент, обясни Николай Събев, който да уеднакви режима за преминаване през държавната граница, което да бъде в полза на пътуващите и повече да не се наблюдават опашки от изчакващи камиони или леки автомобили.

„Вървим напред по повод политиката на правителството да облекчим прехода и да ускорим движението на пътници и товари през граничните ни преходи. Договорихме се, че меморандумът, подписан през 2019 г. между двете правителства, трябва да му бъде даден живот“, заяви още българският транспортен министър.

Той подчерта, че е договорил с румънския си колега такива срещи да има на всеки три месеца. Започва и проучването на точките, където биха могли да бъдат изградени още мостове над река Дунав. Ще бъде даден и тласък на програмата Fast Danube, която ще позволи превръщането на реката в целогодишен плавателен път, обясни още Събев, цитиран от БТА.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)