Пуснаха шефа на комисията по хазарта под гаранция, предшественикът му остава в ареста

Председателят на държавната комисия по хазарта Александър Георгиев е на свобода срещу 40 000 лева гаранция, съобщава БНТ, цитирайки наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Той е направил пълни самопризнания за това, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. Съдействал е на прокуратурата и няма обвинение за участие в организираната престъпна група, която се разследва, и за лидер на която е сочен бизнесмена. Георгиев ще отговаря пред Темида за длъжностно престъпление.

Освен него е обвинен още един служител на комисията, стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов. Той потвърди, че трима от групата с лидер собственика на „Нове холдник“ са задържани извън пределите на страната. И в момента е задвижена процедурата по тяхното екстрадиране.

Междувременно в специализирания съд се гледа мярката за неотклонение на Огнемир Митев, който е бивш шеф на комисията по хазарта. Според свидетели той човекът, на когото са предлагани по 10 000 лева на ден, за да иска отнемане на лицензи на конкурентни на Божков фирми.

Самият Митев много запалено се бранеше пред съда, „Издал съм лицензи на 5 международни компании и 2 български. Това лично засяга интересите на г-н Божков, защото рикошира върху доходите. Той обясни още, че не е било възможно всеки ден да проверява колко лотарийни билети са продадени над 10 000 пункта в цялата страна, където се продават талоните. Аз не мога да разпоредя ревизия. Ако бях направил това да затворя тези 10 000 пункта на фирма, която на месец плаща 5 млн лева данъци, щяхме да сме осъдени“, цитира „24 часа“.

Митев уточни още, че е на 67 години и че ще съдейства на разследването и няма да се укрие.

Въпреки това Специализирания наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бившия председател на Държавната комисия по хазарта.

Съдът прие изцяло искането на Специализираната прокуратура за задържане, обосновавайки това със събраните по досъдебното производство доказателства. От тях се налага изводът за наличие на обосновано предположение, че Митев е съпричастен с повдигнатите му обвинения. Налице е и опасност да извърши ново престъпление, прие съдът.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Източник: dnes.dir.bg


image0 (9K)