Путин за двореца на Путин: Не е мой и никога не е бил. Ни-ко-га!

Президентът на Русия Владимир Путин по време на срещата си със студенти, където беше повдигнат въпросът за „Двореца на Путин“. На 25 януари в Русия се отбелязва студентският празник.

Президентът на Русия Владимир Путин отрече да е притежавал дворец на Черно море, който беше показан във филм на основния му политически опонент Алексей Навални.

„Нищо от това, което е посочено там като моя собственост не [ми] принадлежи и никога не е принадлежало нито на мен, нито на моите близки роднини. Ни-ко-га!”, каза Путин на среща със студенти. На 25 януари в Русия се отбелязва студентският празник.

Реакцията на Путин е първи коментар на държавния глава по разследването на Фонда за борба с корупцията (ФБК), организирано от Алексей Навални. То показа постройка с площ 17 691 квадратни метра на брега на Черно море със собствени барове, басейни, казино и театър. Според филма цената на имота е най-малко 1,35 милиарда долара (около 100 милиарда рубли) и принадлежи на руския президент.

В онлайн среща с руски студенти в понеделник Путин отговори на въпроса на третокурсник от университет в Уфа. Той каза, че не е гледал филма, защото „няма свободно време да преглежда такава информация“, но е прегледал части от видеото, които неговите асистенти са му показали.

Мнението на президента е, че тези слухове целят “промиването на мозъците” на населението, а части от видеото окачестви като компилация и монтаж. Путин добави, че познава част от хората, които са намесени в разследването, но заяви, че има такива, които не познава и никога не е виждал.

Путин коментира разследването и с цитат от писателите Илф и Петров: “Момичета, това е скучно! Да бяхте доизмислили и нещо друго!”. Путин използва този цитат и през 2017, когато коментира намерено химическо оръжие в Ирак.

Миналия вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече, че дворецът до местността Геленджик на брега на Черно море принадлежи на Путин и заяви, че по този случай се разпространяват лъжи.

Алексей Навални е най-известният критик на руския президент. През август той беше отровен с Новичок на руска територия и се лекуваше в Германия. Преди седмица той се върна в Москва, но беше арестуван още на летището.

Докато Навални беше в ареста ФБК разпространи филма „Дворец за Путин“, подготвян в последните месеци. В него се съдържаше и призив на Навални хората да не се страхуват и да излязат на масови протести на 23 януари.

Протестите се състояха в събота и бяха най-многобройните за последните 7 години, отбеляза правозащитната организация Хюман райтс Уоч.

Към момента двучасовият филм „Дворец за Путин“ е събрал повече от 86 милиона гледания.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)