Путин забрани на инвеститори от „неприятелски“ страни да продават дялове от ключови компании

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който забранява на инвеститори от така наречените „неприятелски“ държави да продават дялове в определени стратегически предприятия до края на годината.

Забраната обхваща повечето големи финансови и енергийни проекти, в които чужденци вече притежават дялове, включително петролния и газов проект „Сахалин-1“

Указът беше публикуван в петък и влиза в сила незабавно. С него се забранява на инвеститорите, подкрепили санкциите срещу Русия, да продават дяловете си в рамките на споразумения за подялба на продукция (PSA), в банки, стратегически предприятия, компании, произвеждащи енергийно оборудване, както и други проекти като производство но петрол, газ, въглища или никел.

Указът също така гласи, че правителството и Централната банка трябва да изготвят в рамките на 10 дни пълен списък на компаниите, засегнати от този ход. Забраната влиза в сила незабавно, въпреки че Путин може да реши да издаде специално освобождаване в определени случаи.

Международните инвеститори напускат руския пазар на фона на западните санкции, наложени на Москва заради нейната непровокирана инвазия в Украйна. Регистърът на неприятелските държави, създаден от руското правителство, включва предимно западни държави, участващи в санкциите.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)