Путин обяви „военна операция“ в Украйна. В Киев се чуват сирени

Руският президент Владимир Путин обяви „военна операция“ в Донбас. Той призовава украинските войници в източна Украйна да свалят оръжията и да се върнат по домовете си.

Путин предупреждава, че отговорът на Москва ще бъде „незабавен“, ако някой се опита да се сблъска с Русия.

Външният министър на Украйна обвини Русия, че е започнала пълномащабна война, нанася бойни удари по градове и призова ООН „да направи всичко възможно“ да я спре.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че светът ще държи Русия отговорна. Той каза, че ще има големи загуби на човешки животи.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че организацията подкрепя Украйна в този ужасен момент и ще направи всичко необходимо, за да защити всички съюзници.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза по-рано, че инвазия „може да бъде началото на голяма война на европейския континент“. В късно вечерно обръщение към нацията той се закле „ще се защитаваме“ в случай на атака.

В Киев се чуха сирени около 7 часа сутринта в четвъртък. По-рано в града бяха чути експлозии. Експлозии са отекнали и в южния град Одеса и източните градове Мариупол и Краматорск, съобщават журналисти на Франс прес от мястото на събитието.

По-близо до фронтовата линия, в Краматорск, щабквартира на украинската армия, най-малко четири мощни взрива бяха чути от журналисти на АФП.

В намиращия се на 600 км оттам черноморски град Одеса също отекнаха експлозии.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)