Путин подписа указ за нов начин на плащане по еврооблигации

Путин подписа указ за нов начин на плащане по еврооблигации

Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин подписа указ за установяване на временни процедури, целящи да бъдат изпълнени задълженията на Русия по чуждестранния дълг, в момент когато страната е на ръба да спре плащанията, предава Ройтерс.

Кремъл многократно заяви, че няма основания Русия да спре плащания по дълговете си. Той твърди, че правителството има средствата да плати, но не може да направи лихвени плащания към притежателите на облигации заради санкциите и обвини Запада, че се опитва да тласне Русия към изкуствен дефолт.

Въз основа на указа Путин дава на правителството десет дни, за да избере банки, които да обработват плащания по еврооблигации по нова програма. Според програмата Русия ще счита дълговите си задължения за изпълнени, когато плаща на притежателите на облигации в рубли.

Неуспех в обслужването на чуждестранния дълг заради западните санкции, наложени след началото на т. нар. от Русия „специална военна операция“ в Украйна, доближава страната до най-голямото ѝ спиране на плащанията по международни облигации от болшевишката революция преди повече от един век.

Още по темата

„Задълженията по еврооблигации на Руската федерация ще бъдат считани за надлежно изпълнени, ако са платени в рубли в сума, равна на стойността на облигациите в чуждестранна валута“, става ясно от указа.

Обменният курс ще бъде базиран на лихвата на руския вътрешен паричен пазар в деня на плащането, се допълва в документа.

Неизплатените облигации в твърда валута на Русия на стойност 40 млрд. долара са в основата на финансовите санкции, наложени от западните столици, и контрамерките, въведени от Москва.

Въпреки строгите ограничения Москва до момента успява да избегне спиране на плащанията и да плаща на международните притежатели на седем различни еврооблигации от началото на войната чрез намирането на нови начини за превод на пари.

„Те опитват да прехвърлят топката от собственото си поле в полето на инвеститорите“, коментира Татяна Орлова, водещ икономист в Oxford Economics.

„Те установяват механизъм финансовото министерство да прави плащания в рубли в банки, които не са под западни санкции“, каза още тя и допълни, че не е ясно дали притежателите на облигации ще се съобразят с плана.Спиране на плащанията може да стане факт в края на юни.

Русия трябваше да направи две лихвени плащания от 71,25 млн. долара и 26,5 млн. евро на 27 май. Страната има 30-дневен гратисен период да направи плащането.

Русия съобщи, че е превела парите на Националния депозитар за сетълмент, но санкциите вероятно са предотвратили придвижването на парите.

За да избегне дефолт, средствата трябва да бъдат платени в коректната валута в сметките на притежателите на облигации в определената времева рамка.

Финансовото министерство съобщи миналата седмица, че Русия ще плаща в рубли по еврооблигациите си, а след това сумите може да бъдат превръщани в чуждестранна валута.

Анализатори очакваха указът на Путин да не промени особено траекторията на страната, която се насочва към дефолт по международните си облигации, емитирани според английските закони.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)