Путин със законопроект за пожизнено назначаване на сенатори

Руският президент Владимир Путин внесе законопроект в Държавната дума за пожизнено назначаване на сенатори, предадоха ТАСС.

Законопроектът за Съвета на федерацията позволява на държавния глава да назначава пожизнено сенатори и също така се определя как и в какъв период от време бившият президент на Руската федерация ще може да влезе в горната камара след напускане на длъжността.

Става въпрос за нова версия на закона за формирането на горната камара. В законопроекта се посочва, че Съветът на федерацията включва по двама представители от всеки регион – от законодателната и изпълнителната власт. Освен тях, други лица ще могат да влязат в Съвета на федерацията – първо, това са бившите президенти на Руската федерация, които могат да станат пожизнени сенатори и така да запазят всички социални и други гаранции, дадени в закона за гаранциите на президента.

Към регионалните сенатори и бивши президенти, в Съвета на федерацията могат да влязат сенатори, назначени от президента. Те ще се назначават с негов указ за срок от шест години или за цял живот. Президентът има право да назначи не повече от 30 сенатори в Съвета на федерацията, от които не повече от седем могат да имат доживотен статут.

Внесеният от Владимир Путин законопроект предвижда и изисквания за кандидатите в сенатори. Те трябва да са граждани на Русия, които са навършили 30 години. При това е необходимо да пребивават постоянно в страната и да нямат гражданство на чужда държава или разрешение за пребиваване. За доживотните сенатори има специални изисквания – да имат изключителни услуги за страната в областта на държавните и обществени дейности.

Сега

 


image0 (9K)