Първан Симеонов: Политическата карта на страната се преформатира

Първан Симеонов: Политическата карта на страната се преформатира

Наблюдаваме преформатиране на политическата карта на страната. Това заяви социологът д-р Първан Симеонов, който взе участие в дискусия на тема „Политическата криза – възможни решения и отражението им върху местните избори“, организирана от аналитичния клуб за прогнози „Екзаминър“.  

Отваря се ниша за нов консервативно-националистически разказ, смята анализаторът.

Във връзка с новоизбрания редовен кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, реализиран с мандата на втората политическа сила, Симеонов заяви, че „понякога най-трудно скрепените неща могат да се окажат неподозирано трайни“.

„Това не отменя потенциалната нестабилност, аз изказвам само хипотеза“, уточни анализаторът.

Според Първанов предстоящите местни избори също могат да имат спояваща роля.

„Ако аз съм на мястото на Борисов, ще имам полза да омекотя малко падането, ако има такова. Договорката за правителство би трябвало да включва и някаква договорка за местните избори“, коментира социологът.

„Войната ще има своята роля. Колкото по-дълга е войната и колкото повече ескалира, толкова по-стабилно ще става правителството“, смята още той.

Първанов посочи още, че управляващите са конструирали президента Румен Радев като „новия лош“ в политиката и той може да изиграе роля на контрапункт, който допълнително да скрепи управленската конструкция.

Според Първанов в настоящата ситуация се очертават проблеми пред правителството. Първият е, че то може да се окаже „прекалено евроатлантическо за българския вкус“, а вторият е, че в страната все още има обществена енергия и хора, които изразяват позиция срещу дълго управлявалата партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов.
(БТА, Иван Лазаров)
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)