Първата роля на Талат Булут била в пиеса за Георги Димитров

Запознаваме ви с турския актьор Талат Булут, който е известен на българския зрител. В момента той влиза всяка делнична вечер като Хали Аргун в домовете на хората, които следят с интерес теленовелата „Опасно изкушение“ по бТВ.

Роденият през 1956 година в Саръкамъш, източната провинция Карс, Талат е едно от десетте деца в семейството на железопътен служител. След средно образование две години кандидатства в университет за специалност Електронен инженер, влиза, но след втората година напуска и започва да играе в театъра.

Любопитен факт е, че първата постановка, в която участва през 1975 г. младият Талат, се казвала „Димитров“. Пиесата е на германската актриса, писателка и журналистка Хедда Зиннер, родена през 1905 г., член на Германската комунистическа партия от 1929 г. „Дяволският кръг“ е оригиналното заглавие на творбата, написана през 1956 г., в която темата е пожарът в Райхстага, Лайпцигския процес и българинът Георги Димитров.

Наричат Талат Булут турският Робърт де Ниро, „бунтарят“ и „човекът със 1001 лица“.

Макар че е известен с това, че често отхвърля предложения за участие във филми, ако не отговарят на критериите му, Талат е готов да направи всичко за ролите си и често е неузнаваем. Във „Въпреки всичко“ – филм, получил награда на фестивала в Кан, той напълнява 17 килограма като прочутия си американски колега Робърт ди Ниро, а за да участва в „Абузер Кадайъф“ подстригва драстично косата си.

В „Опасно изкушение“ май проблясват искри между Зейнеп и един нов красавец

Талат Булут не се поколебава за роля да облече и пола и защити появата си в този вид с думите: „Облякох пола за работата ми. В пиесите на Шекспир през 17-18 век женските роли се изпълнявани само от мъже. Така е било по това време и в театралните спектакли в Турция. Трябва да се прави разлика между играта и живота. Изиграх Тарзан от Маниса, това не значи, че в собствения си живот съм като него.“

Точно „Тарзан от Маниса“ носи на Талат награда за най-добър актьор през 1995 г. от Анкарския филмов фестивал. Седем години по-рано той получава същата награда за участието си във „Въпреки всичко“. Има и две награди от международния филмов фестивал в Анталия – през 1983 година за поддържаща мъжка роля и през 2000 – за най-добър актьор в „Дома на ангелите“.

Талат Булут изпълнява ролята на министър Муса Байри, един от главните герои в сериала „Да върнеш времето назад“ по „Нова ТВ”.

Неговият глас е много разпознаваем, благодарение на участията му в дублажа на чуждестранни филми и сериали.

За киното го открива голямата турска актриса Тюркан Шорай. Тя го вижда в едно театрално представление и веднага го кани да участва във филм. От театъра не му разрешили отпуск и в края на сезона той напуска. Първият му филм е през 1979 г., а последният засега – „Щастие“, е от 2007 г.

Много емоционален е той след заминаването на дъщеря му да учи в чужбина.


image0 (9K)