Първа копка по мащабен проект в Чирпан

На 28 юли от 11 часа в Чирпан на ул. „Фридрих Енгелс“ ще бъде направена първа копка по мащабен проект „Изграждане на ВиК инфраструктура“ с бенефициент „Водоснабдяване и канализация“ EООД – Стара Загора.

Общата стойност на проекта възлиза на почти 122 млн. лв. и засяга градовете Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево.

Обхватът на инвестиционното намерение в Чирпан включва спиране на водоизточник „Текира“ поради влошени качества на водата и реконструкция на участък от довеждащия водопровод на водоизточник „Марица“ с обща дължина 5 341 м. Ще се включат и захранващи връзки към два водоема с цел осигуряване на по-добро качество на водата и достатъчно количество питейна вода за Чирпан. Идейното решение за реконструкцията на водопроводната мрежа включва зониране на града, като се оформят три зони – висока зона и две ниски зони. Общата дължина на предвидената реконструкция е 989 м.

Канализационната система ще бъде реконструирана така, че да поеме всички отпадъчни води от Чирпан и да ги отведе до новоизградената градска пречиствателна станция. Инвестицията включва общо 1 961 м канализационна мрежа, голяма част от която е нови колектори, както и изграждането на нова канализационна помпена станция.

Крайният срок на реализация на проекта е до края на 2023 година.

Церемонията по първата копка ще бъде открита от инж. Румен Райков – управител на „ВиК“ – Стара Загора. Официални гости ще бъдат кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов, ръководителят на проекта инж. Андон Тонев и изп. директор на строителната фирма „Хидрострой“ АД инж. Николай Пашов.


image0 (9K)