Първа присъда в България за тероризъм

За първи път в България влезе в сила осъдителна присъда за тероризъм. Иван Захариев, по-известен като Джон „Терориста“ ще лежи в затвора 2 години и половина за подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад.

[ad id=“225664″]

Присъдата е от Апелативен съд, а до момента това е първата влязла в сила присъда за тероризъм у нас, уточни ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

Захариев бе задържан през септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР.

Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Иван Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция.

[ad id=“236999″]

Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат „Калашников“.

[ad id=“238430″]

Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък За да придобие бойна подготовка, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България – проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба. В периода от юли до август 2016 г. Захариев е посещавал стрелкови клуб в столицата, където се е учел да борави с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников“.

Offnews.bg


image0 (9K)