Първите изследвани днес с бързи тестове, ще са полицаите. Очакват много от тях да са с положителни проби

Първата рискова група, която ще бъде тествана с бързите тестове, е тази на полицаите. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския съвет пред Bulgaria ON AIR.

Ивайло Иванов очаква скоро много служители на МВР да са с положителни проби

Той обясни, че първата целева група е тази на полицаите, защото логистично най-бързо и безпроблемно ще стане изследването при тях.

„Първо, те са в преобладаващ контакт със здраво население. Ако изследваме лекарите, вероятността да се получат по-високи резултати, отколкото в популацията, е голяма, тъй като те са в постоянен контакт с болни хора“, допълни специалистът.

Той поясни, че изследванията ще дадат възможност да се характеризира какво е разпространението на вируса от гледна точка на имунологията и да покаже какво се случва с груповия имунитет на общността.

Симидчиев допълни, че лицата, които предстои да бъдат изследвани, няма да посещават лечебните заведения, защото това е свързано със събиране на групи от хора.

„Това, което ще направим – ще имаме екипи, които ще се занимават с това. В момента се разработва логистиката. Ще имаме много ценна информация, с която ще можем да направим изводи за цялото ни общество, не само за отделна рискова група“, добави пулмологът.


image0 (9K)