Първи сме в ЕС по смъртност от сърдечно-съдови болести

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни на Европейска сърдечна асоциация.

[ad id=“225664″]

Два от всеки три смъртни случая се дължат на тези болести. Внезапната сърдечна смърт е един от основните проблеми у нас, а лечение чрез кардио верде дефрибрилатори не се финансира от здравната каса. Това каза кардиологът доц. Иво Петров, предаде БНТ .

„България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания в Европа и това се потвърждава и от актуалните публикации и в същото време сме на едно от последните места по брой на имплантации. Делим с Беларус, Украйна и Румъния, което е недопустимо в контекста на европредседателството. Имаме тежък дисбаланс. България е с 1,4 имплантации на 1 млн. население на година след Македония и доста след Сърбия“, заяви експертът.

[ad id=“263680″]

„Има желание за коригиране на този проблем, но ние правим всичко, че да бъдем на челни места“, добави той.

„Имаме изобилие на рискови фактори. Все още България е една от най-пушещите страни в Европа. С брой на пушачите над 35% от населението, там делим челни места с Гърция и Полша. Нямаме добра профилактична програма в нито един от сегментите като диабет. Трябва да бъде национална стратегия“, подчерта доц. Петров.

Той уточни, че тестовите изследвания са изключително важни и от определена възраст нагоре. По думите му трябва да има контрол на входа на всеки тип лечение и на изхода. Според доц. Иво Петров най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални заболявания трябва да бъдат покрити от националната здравна система.


image0 (9K)