Първи учебен ден, първа книга в библиотеката, първа учредена награда за новото училище

Първият учебен ден на новото старозагорско училище Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализ започна на свято място със свят ритуал

Ученичката в първия випуск на гимназията Радост Василева се обърна към съучениците си, учителите и гостите: „Днес е един особен 15-ти септември за всички нас, защото започва на свято място – двойно свято: Метоха на храм „Двети Димитър“ и мястото, където някога е било „Светиниколското училище“, в което е учил Левски през 1855 и 1856 година. Пеел е и в църковния хор.
Особен е и защото точно от тук едно ново училище – нашето училище – „Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализ“, с първите си учители и с пърите си ученици, прави първата си стъпка към бъдещето.
Горда съм, че съм част от този път. Горди сме! Защото първите прокарват пътя!“

 

Празникът започна с красива молитва и благословия, с прекрасно песнопение за добър път и красиво бъдеще.

 

На тържеството присъстваха зам.-кметът по образование Иванка Сотирова, представители на фондация „Миню Балкански“, народният представител Радостин Танев, омбудсманът Надежда Чакърова-Николова, председателят на Комисията по образование към Общинси съвет-Стара Загора Валентина Бонева, общинският съветник  Ваня Михайлова, която посвети рождения си ден на благотворителност за училището и събра за него 15 000 лв., родители и близки на децата.

Г-жа Сотирова се обърна с благодарност към учителите, приели предизвикателството да създават един нов тип образование по една нова програма, към гостите – с молба да продължат да помагат на това ново училище да се утвърди…

С вълнение приветства всички и директорът Майя Найденова, поела отговорността да даде успешно начало на този толкова красив и смислен проект.

Ваня Михайлова пък съобщи на прекрасните наистина ученици на гимназията, за дарението на общинския съветник и издател на „Хиляда причини да се гордеем, че сме българи“ , Петър Желязков, което включва уникалното луксозно издание на книгата и награда от 300 лв. за ученика, или отбора на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализ, прославил най-много Стара Загора, а защо не и България през съответната година. Наградата ще бъде връчена на 24 май, а на 15-ти септември „Хиляда причини да се гордеем, че сме българи“ стана първата книга от библиотеката на новото училище.

Г-жа Михайлова пожела на младежите в едно следващо издание и техните имена да са вписани в книгата.

 

 


image0 (9K)