Първото изкуствено пилешко полита към пазара

Първото биоинжектирано кюфте, отгледано с използването на говежди клетки, бе представено преди година във Сан Франциско. Тогава създателите обявиха, че смятат да създадат пуешко месо в петриево блюдо.

[ad id=“225664″]

Целта на подобни разработки е да бъде изобретен по-безопасен, устойчив и хуманен начин за глобалните нужди от месо. И учени от Memphis Meats вече успяха първи в света да отгледат пилешко и патешко „филе“ от т.н. самопроизвеждащи се клетки.

Това е исторически момент за зеленото движение. Пилетата и патиците са на масата в много култури по цял свят, но традиционният начин за отглеждането им в домашни условия създава огромни проблеми за околната среда, благосъстоянието на животните и здравето на човека. Освен това той не е и ефективен. Ние се стремим да дадем на света по-вкусна, достъпна и устойчива алтернатива и смятаме, че това е голям технологичен скок за човечеството и невероятна възможност за бизнеса да превърне гигантската промишленост, замърсяваща планетата в глобална индустрия, съответстваща на изискванията на времето, коментира генералният директор на Memphis Meats.

[ad id=“263680″]

Данни от доклад на WorldWatch Institute сочат, че 51% от емисиите на парникови газове са странични продукти от животновъдството. Преходът към псевдомесо означава икономия на разходи за зърно, вода и липса на токсични отпадъци, тъй като процесът на отглеждане на инженерното месо изисква значително по-малко земни и водни ресурси.


image0 (9K)