Първото лекарство срещу старeeне ще изпитват в Япония

През 2013 години австралийски учени от Университета в Нов Южен Уелс съобщиха, че са успели да разработят препарат, който може да забави процесите на стареене. Това е съединението, наречено никотинамид мононуклеотид (NMN).

Както било доказано, NMN е способен да обърне признаците на стареене при мишките. Молекулата коригирала такива симптоми, като възрастовото намаление на зрението, понижение на метаболизма и нарушение на толерантността към глюкозата.

Как работи NMN? Никотинамид мононуклеотидът стимулира производство на сиртуини – клас протеини, чиито запаси се изчерпват с възрастта. NMN променя не само външните признаци на стареене, но и вътрешните симптоми, в това число намаляване на зрението, забавяне на метаболизма и нарушение на толерантността към глюкозата. Засега обаче този лекарствен агент не е преминал изпитания в човешкия организъм.

Клинично изследване, което ще се проведе през месец март в японския Университет Кейо с десет здрави доброволци ще покаже доколко е резултатен никотинамид мононуклеотидът и безопасен ли е за човека. Ако той се окаже ефективен и безопасен, то вероятно ще стане първият „официален“ препарат срещу стареене.

 


image0 (9K)