“Първо тази стъпка”. Караянчева допуска журналистите до парламентарното кафене, но не и до депутатите

Журналистите ще имат достъп до кафенето “Клуба на народните представители” в новата сграда на парламента, но не и до етажа от бившия Партиен дом, на който се намират самите народни представители. Това стана ясно в сряда от думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

След преместването на парламента в новата сграда – в бившия Партиен дом, журналистите, отразяващи работата на Народното събрание, са настанени в помещение на приземния етаж. Те нямат пряк достъп до депутатите, каквато беше българската парламентарна традиция, установена след демократичните промени. Така депутати и журналисти влизат в сградата от различни входове, а репоретри нямат достъп до кулоарите, през които се стига до пленарната зала.

Нямат достъп и до стаите на парламентарните групи. Техните движения са ограничени до залата за пресконференции и приземния етаж, на който през монитори могат да наблюдават заседанието онлайн. Оператори и фоторепортери имат достъп до пленарната зала, както беше преди. Но те традиционно са отдалелени с прегради от депутатите.

Новият ред стана повод в средата на сепрември десетки журналисти да организират подписка срещу наложените им ограничения. Преди дни председателят на парламента Цвета Караянчева се ангажира да им отговори.

“Вие знаете, че имате достъп до пленарната зала, имате достъп тук, до тази трибуна, има и конферентна зала, но от днес ще отворим и Клуба на народния представител”, посочи Караянчева. В Клуба на народния представител обаче депутати почти няма. На практика журналистите отново няма да могат да задават въпроси на депутатите.

В отговор на тези възражения Караянчева посочи, че новата пленарна залата е проектирана през 2007 г. и оттогава до края на август тази година няма постъпили съображения относно движението на журналисти, администрация и народни представители.

„Идеята на това разпределение не е била в никакъв случай да се ограничи достъпът на журналистите до източници“, коментира Караянчева. По думите ѝ очевидно не се получават контактите на медиите с народните представители през пиарите на парламентарните групи. „Последното, което можем да искаме, е да пострада качеството на вашата работа“, каза Караянчева.

Тя съобщи, че ще бъдат издадени баджове на журналистите и помоли представителите на медиите да носят предпазни маски през цялото време в Народното събрание.

На въпрос ще бъде ли осигурен достъп до фоайето, където са стаите на парламентарните групи, Караянчева каза: “Нека да направим първо тази стъпка, продължаваме диалога, нека да видим дали ще се подобри комуникацията”. След това изтъкна, че в европейските парламенти журналисти не се разхождат свободно, както в българския.

Карачнева коментира за първи път и участието си на партийна сбирка на ГЕРБ в Лом, която предизвика обществена реакция . Пред симпатичанти на формацията тя призова протестиращите срещу управлението да ходят пеша, а не с метрото, построено от Бойко Борисов.

По думите й подобен разговор е допустим и не противоречи на поста ѝ, тъй като е пред партийния актив на ГЕРБ и е от почивен ден – събота. Караянчева допълни, че има много институционални цитати, с които може да бъде цитирана.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)