Пътят, от който започна всичко. „Улицата на Доган“ отново е собственост на община Бургас

Общинският съвет в Бургас отмени във вторник решението, с което в края на април тази година одобри промяна на Подробния устройствен план (ПУП) на парк „Росенец“. Тогава съветниците решиха общински път да стане частен. След това решение на общинарите трасето можеше да обслужва само т.нар. летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

С гласуването си от вторник обаче Общинският съвет възстанови старото положение и пътят, който бе станал частен и обслужваше само летния сарай, отново бе преобразуван в общински. Предложението подкрепиха 45 съветници от всички партии, с един въздържал се и един против.

Именно ограниченият достъп до плажа в парк „Росенец“ стана повод за начало на протестите срещу правителството и главния прокурор. На 7 юли съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов дебаркира с надуваема лодка на плажа край летния сарай. Там охранители, за които впоследствие бе потвърдено, че са от НСО, избутаха опозиционния политик във водата и не му позволиха да остане, въпреки че плажовете по българското закодателство са изключителна държавна собственост и всеки гражданин има свободен достъп до тях.

Акцията на Иванов провокира масовото ходене на плаж в Росенец. Няколко дни по-късно прокуратурата започна разследване как са поставени загражденията и установи, че достъпът наистина е блокиран.

След демонстрациите двама общински съветници Константин Бачийски (Средна европейска класа) и Димитър Найденов (Демократична България) внесоха докладна записка в Общинския съвет в Бургас. С нея те предложиха отмяна на тази част от решението, с което пътят стана частен.

От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят идеята. В понеделник обаче внесоха свое предложение, с което поискаха отмяната на цялото решение от 28 април, а не само на текста за пътя.

В решението от пролетта освен промяната на статута на пътя, водещ до имението на Доган и до плажа, бе направена и промяна на подробния устройствен план на парк „Росенец“, за да бъде включено изграждането на канализация на рибарското селище Ченгене скеле и пречиствателна станция.

С процедурни хватки в дневния ред на общинския съвет бе включено предложението на ГЕРБ, което беше гласувано и прието. Управляващите после обвиниха двамата общински съветници Бачийски и Найденов, че с техните действия блокират облагородяването на региона.

Найденов и Бачийски коментираха, че с този ход мнозинството в Общинския съвет опитва хем да се хареса на общественото мнение „като отнеме пътя на Доган“, хем да предизвика обжалвания от множество заинтересовани страни, заради отменените накуп решения, засягащи целия парк.

„Връщането на положението (с подробния устройствен план на парк „Росенец“) в начална точка ще лиши рибарите от всички екстри, които можеха да ползват“, каза общинският съветник от ГЕРБ Евелина Михалева.

Найденов пък обясни, че според внесеното от него и Бачийски предложение можеше да се промени статутът само на „улицата на Доган“.

I Протест по време на заседанието

Докато Общинският съвет в Бургас обсъждаше как да отмени решението си, над 100 души се събраха на протест пред общината.

Демонстрацията беше обявена като защита на общинския път, който преминава край т.нар. летен сарай на почетния лидер на ДПС.

Според информация на бТВ протестиращите са разположили ограждения, на които пише „Строителен обект“ и „Забранено преминаването“. По този начин те припомниха как в момента пътят е преграден, а преминаването е възпрепятствано от надпис „Строителен обект“ върху метални ограждения.

Протестиращи по време на заседанието на Общинския съвет в Бургас.

Протестът започна преди заседанието на Общинския съвет, а демонстрантите посрещнаха пристигащите съветници от управляващото мнозинство с викове „Оставка“ и „Мафия“.

По информация на „Дневник“ някои от съветниците не са допускани да влязат на заседанието през централния вход на залата с ироничното обяснение, че това са „сараи в строеж и влизането в тях не е безопасно“.

Видео ТУК:

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)