Работата на Нинова не е да чисти клозети в болниците, а да предлага политики

Георги Коритаров, „Свободна зона“, ТВ Европа

Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов произнесе думи и раздаде оценки, които са доста сурови, доста плашещи, но и едновременно с това – реалистични и много обективни. Кризата в страната, в резултат на Ковид-епидемията, става все по-сериозна. Можем дори да кажем, че става все по-трудно управляема. Медицинският персонал и то квалифицираният, се задъхва. И за предотвратяване на по-тежки последици наистина са необходими доста по-строги мерки. Валери Симеонов предложи дори локдаун за около три седмици и всички онези, произтичащи от пълното затваряне, рестрикции, които се приемат в някои от западните страни и които, приложени към България, може би към днешна дата наистина изглеждат позакъснели. От гледна точка на медицинската експертиза подобни идеи сред управляващата коалиция ще предизвикат доста сериозна, да не кажа остра, а може би и конфликтна дискусия.

От гледна точка на политическата стабилност на управлението обаче подобни идеи, колкото и да са обосновани, могат да доведат до някакъв вид мини, а дори и до по-сериозна криза. Причината за подобно допускане е, че от другата страна най-голямата партия в управляващата коалиция ГЕРБ, както и ВМРО в по-малката коалиция на „Обединени патриоти” като че ли към момента не споделят толкова радикална гледна точка. Каквото и да си говорим обаче, какъвто и формат на дискусия и каквито и остроти да съпътстват подобен разговор, това е дебат на нивото на политики. Хаотични или не, обезпечени с познание или не, но така или иначе управлението и изобщо присъствието в един парламент, който е средище за многопартийна демократична дискусия, означава изтъкване на аргументи, разполагане на политически визии и дебат, включително сблъсък. На този фон много ми се иска да кажа нещо, което в редица други случаи би трябвало да бъде водещо, но тъй като наистина става дума за особен вид емоция, свързана със здравето на хората, ще го споделя просто сякаш е част от последиците, а не първопричина. Лидерът на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова обяви, че след като премине обсъждането на бюджета и по-специално на предложения от левицата алтернативен бюджет, тя ще се запише доброволец. Един човек, който няма никакво медицинско образование и каквито и да е здравни познания, единственото, което може да върши, е да бъде санитар – най-нисшата подпомагаща дейност в здравеопазването. Като казвам „най-нисша”, това не е, защото е най-ниско поставена, а защото тя е свързана с почистване, хигиенизиране и всичко онова, което много по-високо квалифицираните медицински сестри и лекари не вършат, защото медицинските сестри и лекари се грижат за здравето със знанията, които са усвоили в медицински институти и медицински академии. Лидер на партия не е учил в медицинска академия, поне в конкретния случай с Корнелия Нинова. Техните трима лекари вече са в ковид-отделения.

Работата на лидер на партия и председател на парламентарна група не е да чисти коридори, да чисти тоалетни и да сменя подлоги, а е да прави политики, да говори в парламента, да стои с името и авторитета на партията си и на хората, които са я избрали зад алтернативи. Лидер на партия, избран с пряк вот за първи път в историята на БСП, не означава, че е избран за клозеточистач, а е избран да води опозицията и наистина да бъде лидер и говорител на алтернативни политики. Това, което прави Корнелия Нинова – да, прилича на хуманизъм. Но след като и други лекари казаха – ние си имаме санитари достатъчно, липсват ни лекари, липсват ни медицински сестри, това, което всички виждат, липсва организация, липсва концепция. Един санитар повече или по-малко, та дори това да е председателят на БСП Корнелия Нинова, избрана с пряк вот за първи път в историята на БСП, с нищо няма да помогне. Ако си мисли, че това е популистки начин да привлича доверие – не, не е. Тя може да спечели доверие единствено с политическо мислене, но не и с парцал в ръката.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)