Радан Кънев: Защо е важно да се гласува за ДБ?

Евродепутатът Радан Кънев бе в Стара Загора, за да подкрепи старозагорската листа кандидати за народни представители от ДБ преди изборите.

В неформална обстановка Кънев, водачът на листата доц. Атанас Славов, вторият – Димитър Чорбаджиев и останалите кандидати за депутати, се срещнаха със симпатизанти в кафето на Опера-Стара Загора.

Евродепутатът Радан Кънев:

Ще говоря предизборно и политически, защото точно това, според мен липсва  тази кампания.  В тази кампания чуваме ужасяващи лъжи и то от повечето участници  предизборното състезание, а и от служебното правителство, което изобщо не би трябвало да има предизборна роля. Чуваме непрекъснато насаждане на страх и паника у българските граждани, а също и както случайно, или не толкова случайно се изрази вицепрезидентът г-жа Йотова: „Целта на кампанията е да се върне стабилността“. Струва ми се, че знам и коя стабилност имат предвид да се върне, но искрено се надявам да не я срещна повече точно тази стабилност.

Това, което аз искам да кажа е, защо е толкова важно да се гласува за „Демократична България“. Всички знаем, че в предишния парламент бяхме в коалиция и най-близки партньори в нея ни бяха „Продължаваме промяната“. Всички се надяваме в следващия парламент отново да можем да управляваме в такава коалиция. Всички имаме приятели, които гласуват за тези наши, надяваме се, бъдещи партньори, но това внася риска да си помислим, че е все едно дали се гласува за ДБ, или за ПП. Всъщност, разликата е голяма и е много важно в следващия парламент ДБ да върне позициите си, които загубили миналата година. Важно е ДБ да си върне избирателите с ясна проевропейска ориентация и с ясни пазарни, десни виждания за развитието на страната. Аргументите са много, но три от тях са особено важни. Първият, който изобщо не чуваме в предизборната кампания е, че ДБ е политическата сила, която има ясна морална оценка за агресията на Русия към Украйна. В българската политика, в българското публично пространство, в българските медии, този ужасяващ конфликт – буквално на границите ни, не се обсъжда от неговата морална страна. Сякаш няма такава страна, а за половин година загинаха стотици хиляди хора, милиони напуснаха страната си и милиони нямат домове да се завърнат. Това продължава. За мен именно моралната оценка, която дава единствено ДБ, би била фактор изобщо да не се колебая за предстоящия избор на 2 октомври, защото личният ми морал не би ми позволил друг избор.

Ако погледнем обаче т.н. прагматичен подход към тази огромна международна криза, единствените хора с напълно ясна позиция и по отношение на прагматичните проблеми – национална сигурност, икономически и енергийни проблеми, свързани с войната в Украйна, отново са ДБ. Каже ли някой, че няма да говори за геополитика, това означава, че не обсъжда с гражданите основното, пред което сме изправени – икономическата криза, енергийната криза, инфлацията… Изброените проблеми не могат да бъдат обсъждани честно без геополитика, без породилата ги причина.

Третото, но не по важност – а трето, защото има война, е това, че ДБ е единствената политическа сила в България, която помни, че в България има пазарна икономика. Която помни, че икономическо развитие, не основаващо се на здравия пазарен разум, е спускане по пързалка. Повечето от нас тук са били на съзнателна възраст пез 1997 година. Играли сме в България мача на левия популизъм и знаем как завършва. Завършва с ужасяваща, унизителна бедност, от която 25 години не можем да се измъкнем. Ние още изплуваме от онази яма, а в момента – в тази предизборна кампания, политически сили, които имат избиратели в центъра и дори вдясно от центъра, си позволяват кампания, която дори и БСП не си позволяваше допреди 10 години. На този фон ДБ стои трезво и разумно, с програма в икономическата сфера, опираща се на здравия разум и на разбирането, че няма забогатяване без пазарна икономика.

Сигурен съм, че в България има поне ти пъти повече хора, от процентите, които ни дават агенциите, притежаващи базова добрина, за да реагират адекватно на трагедията в Украйна, заещи, че единственият път към богатството е труда – основата на дясната икономика. В Стара Загора ДБ има една много силна листа, с един много силен водач.

Аз не обвинявам социолозите, че заблуждават с предварителните резултати от проучванията си. Мисля, че грешат, защото пресмятанията им са на основата на 2,5 млн., които ще гласуват. Не вярвам, че гласуващите ще са толкова малко. Надявам се да са поне 3 млн., но ако са 3,5 млн. е наплно възможно в следващия парламент ДБ и ПП да не се нуждаят от БСП, защото въпросът за коалиция с БСП е достатъчно болезнен за всички нас, особено в тази геополитическа ситуация.

Доц. Атанас Славов:

Благодаря на Радан Кънев за подкрепата в Стара Загора! И за точните послания, от които наистина се нуждаем. Бих продължил с това, че в предходното НС с една политическа декларация от 13 май, много ясно назовахме посоката, в която трябва да вървим като държава, като икономика. А първата стъпка в тази посока е „депутинизация“. В нашата програма за депутинизация, част от проблемите са свързани с войната в Украйна, но няколко от точките са пряко свързани и касаят регион Стара Загора. Първата е – енергийна независимост. Енегийна независимост означава освобождаване от захвата на Русия по отношение на газа, ядрената енергетика, нефтопроизводството. Следователно не можем с лека ръка да се откажем от национален ресурс, с който разполагаме тук в региона. Целият комплекс „Марица изток“ е част от тази енергийна независимост и ще ни даде възможност да преминем през тези тежки месеци по един спокоен начин – няма да има режим на тока! Няма да има режим на тока, защото комплексът работи на пълни обороти и е печеливш – нещо, което отдавна не се беше случвало. Втората е – модернизация на армията. Целта е да се освободим от старото съветско наследство, ползвайки обче ресурсите на нашия военно-промишлен комплекс. Както „Марица изток“ на юг от Стара Загора е важен, така е важен и военно-промишления комплекс на север – „“Арсенал“, ВМЗ „Сопот“… През цялото 47 НС ние сме отстоявали тази теза, че трябва да укрепваме позицията си в НАТО на базата на нашите ресурси за военно производство и разбира се, да подпомагаме борбата на Украйна за свобода и независимост. И въпреки всички клетви, че няма да изнасяме оръжие, че няма да се нмесваме, нашите оръжейни производители участваха в тази подкрепа, а ние защитавахме моралните си позиции.

Голямата тема е и как да подпомагаме бизнеса. Това може да стане първо – като създадем предвидима и ясна правна среда и второ – по-малко корупция. Още от първите дни на 47 НС имахме готовите законопроекти за това, но за съжаление част от нашите партньори предпочетоха да дадат своя принос, но докато сторят това – парламентът свърши. Все пак нещо успехме да направим чрез закриване на спецпрокуратурата и спецсъда.

На бизнеса, както на всеки един гражданин, ще му е трудно през идващите месеци. И тук предстои една сериозна работа с ПП и бившия ни коалиционен партньор БСП, защото не може да се дава помощ масово на всеки. Не може поголовно да се изсипват едни милиарди за обещетение. Парите трябва да отидат само там, където наистина се нуждаят от тях. Популистките мерки, на които станахме свидетели миналите месеци, трябва да приключат. Защото за да има пари държавата, трябва да насърчаваме на първо място производителността, а не чрез популистки и твърде леви мерки – харченето. Не знам дали в 48 НС ще има друга политическа сила, която реално да знае какво е пазарна икономика и как се прави свободния пазар. Това е нашето послание и на тази база искаме подкрепата ви!

Димитър Чорбаджиев:

Аз ще акцентирам на още нещо, което е много важно в нашата програма – децентрализацията. Децентрализация на Бюджета – т.е. повече средстава да остават в общините, които най-добре знаят към какво да ги насочат и кои са най-спешните и важните им проблеми.  Държавните имоти, които не се използват – да се оставят на общините, които да ги оползотворят по най-добрия за гражданите начин, по начин, с който ще могат да привличат инвеститори и саздават печеливша инфраструктура. Такъв държаве имот в града ни е сградата на бившето АГ. Друг пример – Стара Загора много трудно привлича инвеститори, но може да създаде нещо уникално, на базата на което да привлече интереса на високотехнологични инвеститори.  Такова уникално нещо е въглеродно неутрална зона. Предоставянето от държавата на Летище-Стара Загора е възможност да се създаде такава, особено при наличието и на средства от един децентрализиран бюджет. На местно ниво вече имаме такова разбиране. Когато са силни регионите, силна е и държавата.

 


image0 (9K)