ИЗБРАНИ

Радев: Договорът за F-16 позволява на американската страна да променя клаузи едностранно

Румен Радев наложи тези дни вето върху Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребители F-16. Днес в 18:00 часа той направи изявление, в което обясни мотивите си за това и призова депутатите да проведат задълбочени дебати преди окончателното им гласуване, като им напомни, че са положили клетва да служат на народа си и му дължат ясни отговори.

Президентът изтъкна, че решението международните договори да не бъдат направени публично достояние е причина подписването им да бъде забавено, а депутатите да не разяснят на обществото какво се казва в тях, пише offnews.

Радев подчерта, че всички подробности трябва да са ясни за гражданите, тъй като предстои страната ни да плати 2,2 милиарда лева без ДДС авансово и да очаква доставка на самолетите най-рано след 4-5 години. При това досега това, което ще получи страната ни, е орязан пакет въоръжение, оборудване и обучение на персонал, което ще ограничи способностите на машините.

Според президента, има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.

Така страната ни поема задължения за скрити и неясни разходи, които ще се плащат десетилетия наред от нашите правителства. Държавният глава зададе няколко въпроса, на които е абсолютно необходимо да бъде отговорено, преди да ратифицираме договорите:

Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?

Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противен случай би донесло допълнителни разходи и забавяне в ползването им?

Кога ще имаме нужната инфраструктура, за да ги ползваме?

Кога ще купим следващите 8 самолета?

Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност?

Кога и колко ще платим за всичко това?

Междувременно по-рано днес се разбра, че Комисията по отбрана на НС е отхвърлила ветото на президента с 13 на 7 гласа. ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото, БСП и Воля го подкрепиха.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова
Tags: F-16Ф-16

Recent Posts

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

11 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

19 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

21 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

24 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

един час ago

Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции

Зрелите формации говорятслед изборите...

2 часа ago
image0 (9K)