България

Радев: От двете страни на Западните Балкани трябва да има държави, допринасящи за стабилността

Специално ви благодаря, че лично открихте вчера важната за нас директна авиолиния между Любляна и София, която ще даде не само нов тласък в туризма, а и е важна за директната връзка между нашите два народа, обърна се президентът Румен Радев към словенския си колега Борут Пахор.

[ad id=“225664″]

„Проведохме ползотворни разговори и направихме преглед на двустранните отношения със Словения. Миналата година отбелязахме 25 г. от установяването на двустранните дипломатически отношения.“ Това заяви Румен Радев след срещата с президента на Словения Борут Пахор.

[ad id=“263680″]

„България и Словения са не само партньори и съюзници в рамките на НАТО и ЕС, но споделяме и сходен исторически опит и традиции. С президента Пахор се обединихме, че около нашите страни съществува регулярен и пълноценен политически диалог. И той е добрата предпоставка за развитие на нашите отношения във всички области-икономика, образование, култура, туризъм, инвестиции. Специално ви благодаря, че лично открихте вчера важната за нас директна авиолиния между Любляна и София, която ще даде не само нов тласък в туризма, а и е важна за директната връзка между нашите два народа“, обърна се Радев към Пахор, предаде БГНЕС.

[ad id=“236993″]

Радев подчерта още, че за нас е от съществена важност опитът на Словения в постигането на един от най-високите темпове на икономически ръст в ЕС, в осигуряването на висок стандарт и качество на живот на словенците, моделът за функционирането на икономиката. „Много важен бе опитът, който сподели президентът Пахор за помирението с миналото, тук имаме какво да научим“, подчерта Радев.

[ad id=“236999″]

„Споделихме, че България и Словения са от двете страни на крехкия регион, наречен Западни Балкани и е много важно от двете страни да има държави, които допринасят за стабилността и сигурността в региона. Обсъдихме и перспективите на европейския проект, проблемите около мигрантската криза, нашето членство в Шенген и еврозоната, където имаме подкрепата на Словения, но само подкрепа не е достатъчна. Важен е пътят и механизмът, по който да постигнем едно пълноправно членство. Благодаря за това, което правите за подобряване на нашите двустранни отношения“, обърна се още Радев към словенския президент.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Румен Радев: На Великден да си пожелаем вяра и сили

Към пробуждане и единение призова президентът...

23 минути ago

Слънчево време днес, малко дъжд в планините

Максималните температури ще бъдат между 18°С и 23°С...

33 минути ago

Стара Загора посрещна Възкресение в храма „Св.Николай“

Митрополит Киприан отслужи светата литургия...

35 минути ago

Камбаните бият, Христос Воскресе! Великден е

Премиер, министри и без президента на светата литургия...

2 часа ago

Реал Мадрид е цар на Испания за 36-ти път

Барселона загуби от Жирона с 4:2...

8 часа ago

Убиха 41-годишен мъж в Солун

Полицията издирва трима души...

8 часа ago
image0 (9K)