Радев: Правителството не саботира газовата диверсификация

Радев: Правителството не саботира газовата диверсификация

Президентът Румен Радев. Снимка: Михаела Катеринска, БГНЕС

Президентът Румен Радев приветства първите действия и усилията на служебното правителство да осигури газовите доставки като коментира, че още от първия ден и преди да са предприети действия от този кабинет определени кръгове нагнетяват напрежение.

„Определени посредници и лобисти просто губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която правеха до момента, от криза, която те самите предизвикаха. А домакинствата и бизнесът искат евтини и надеждни доставки. Това е задача, която служебното правителство ще решава“, заяви Радев, цитиран от БНР.

Президентът е категоричен, че служебното правителство не саботира газовата диверсификация и доизграждането на газовата връзка с Гърция. Радев отбеляза, че има документално изоставане в проекта, но увери, че въпреки тежкото наследство ще се направи всичко необходимо изоставането да се навакса.

„Там, където пиарът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко, така беше след кабинета „Борисов“, който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така е с кабинета „Петков“, който смело обяви датата 30 август да се изкара Акт 15 и Акт 16 при огромна несвършена работа. Маса забележки, маса несвършени неща, аз много ясно съм заявил отдавна и мой и на служебното правителство приоритет – диверсификацията. Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото“, заяви Радев.

Още по темата

Държавният глава не отговори директно на въпроса дали ще се подновят доставките на синьо гориво от „Газпром“.
„Правителството трябва да се ръководи от своите действия в енергетиката, така че да осигури стабилност и надеждност, които са задължителни действия за борба с високата инфлация. В центъра трябва да стоят интересите на обикновения потребител и на българския бизнес“, каза той.

Служебният премиер Гълъб Донев също коментира газовите доставки, като заяви в интервю за БНТ, че те са осигурени само до август. В отговор на въпрос ще подновим ли преговорите с „Газпром“, той заяви: „Ние ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ в България и ще търсим да обезпечим цялото количество газ, което е необходимо за отоплителния сезон за топлофикациите, количеството газ, което е необходимо на бизнеса и количеството газ, което е необходимо на газоразпределителните дружества, които доставят газ на битовите потребители, които се отопляват на газ“.

„Ние сме отворени и ще осигурим доставките на България от сигурни източници, на достъпна цена, така че да не правим търгове от ден за ден“, отбеляза Донев.

Служебното правителство ще положи всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде готов и въведен в експлоатация, защото гарантира доставката на газ от Азербайджан, увери той.

„Има много неща, които трябва да бъдат извършени, а за тези седем месеца те не са били приключени. Нямаме нито Акт 15, да не говорим за Акт 16, за интерконектора с Гърция. Говори се за отмяна на решението за промяната на интерконектора. Надзорния съвет, българските граждани трябва да знаят, че тази отмяна на това решение е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на Надзорния съвет“, заяви Донев.

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни служебният премиер.

В същото време тази вечер пред президентството са организирани два протеста. Единият – от „Демократична България“, заради газовата политика на служебното правителство и е под надслова „България – независима от “Газпром“!“.

Снимка: Спасияна Сергиева, БГНЕС

Вторият е организиран като спонтанен във Facebook заради решенията на служебното правителство от последните дни – смяна на 25 областни управители, на ръководителите на НАП и на АМ „Митници“, както и заради „опити на служебния кабинет да блокира газовата връзка с Гърция“.

Донев коментира смените на ръководители на различни ведомства, като заяви, че водеща при тях е била професионалната квалификация. Той определи като „по-особен“ случая с НАП.

„Там доста добре е анализирано и може да се види с резултатите, които НАП показва за изпълнението на приходната част на бюджета през първите шест месеца на годината, с анализите и прогнозите, които са правени до момента – че те не съответстват на реалната ситуация в страната, така че мотивите са изключително чисти и изрядни и фактите говорят за това защо са направени тези смени“, каза служебният премиер.

Той допълни, че няма да коментира назначенията на заместник-министри, тъй като това са политически кабинети и е нормално всеки министър да влезе със свой политически кабинет.

Гълъб Донев каза още, че държавата е в кризисна ситуация, но че няма да се въвежда извънредно положение. „Това меко казано, ако мога да се пошегувам, е несериозно твърдение, въпреки че видях и че автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към един такъв военен щаб, може би имат предвид и моето първо висше образование – Военновъздушното училище. Не, нямаме такива намерения“.

https://www.investor.bg/….


image0 (9K)