Радев провежда консултации с парламентарните групи. ИТН е първа. ГЕРБ бойкотира

Президентът Румен Радев приветства партията „Има такъв народ“ за решението им да се отворят за диалог с останалите парламентарни групи с цел сформиране на работещо правителство. Той каза това в петък сутрин, преди началото на срещата си с представители на ИТН, сред които Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Виктория Василева.

Веднага след изборите лидерът на формацията Слави Трифонов съобщи, че ИТН няма да се опитва да сформира коалиция. Впоследствие партията промени решението си и съобщи, че ще проведе разговори с всички партии в 46-тия парламент без ГЕРБ.

„Страната ни е изправена пред редица предизвикателства, българският парламент и правителство имат да решават важни задачи“, каза държавният глава.

Той поздрави ИТН за изборната победа и напомни за отговорността, която следва от нея.

Тошко Йорданов каза, че ИТН осъзнават отговорността и ще я поемат с ясното съзнание какво се изисква от тях.

„Ако успеем да стъпим върху нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри“, каза Йорданов пред журналисти след срещата с президента.

Според Радев България трябва скоро да вземе няколко много важни решения, сред които са приемането на бюджета и плана за възстановяване и развитие. Но те не могат да бъдат взети от служебен кабинет, а от редовно правителство, пояснява той.

В петък държавният глава провежда консултации с парламентарните сили, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група ИТН.

След срещата с „Има такъв народ“ президентът има планирани срещи последователно с представителите на ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, „Демократична България“, „Движение за права и свободи“ и „Изправи се.бг! Ние идваме!“.

ГЕРБ няма да участва в политическите консултации при президента Румен Радев, съобщи пред журналисти в парламента председателят на групата Десислава Атанасова. Аргументът е, че диалогът е нарушен нееднократно и според ГЕРБ вече се водят разговори между останалите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство.

В петък започват и първите разговори по покана на ИТН. Те ще проведат в рамките на три дни, като за следобед е насрочена среща с „Демократична България“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)